Zeman v pondělí v kauze Lidový dům svědčit nepřijde, soud hledá nový termín

Prezident Miloš Zeman nebude v pondělí svědčit u soudu v kauze Lidového domu. Z jednání se omluvil kvůli dlouhodobě dopředu naplánovanému programu. Soud proto pondělní řízení zrušil. Zemanovo svědectví je totiž pro pokračování důležité.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na setkání lídrů českého exportu v Praze

Prezident Miloš Zeman na setkání lídrů českého exportu v Praze | Zdroj: ČTK

„Pan prezident se z jednání rozhodl omluvit vzhledem k programu, který má dlouhodobě plánovaný. Po dohodě se soudkyní bude nalezen vhodný nový termín,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pondělní jednání bylo odročeno z toho důvodu, že předvolaný svědek – Ing. Miloš Zeman, prezident republiky – se omluvil s tím, že je pracovně zaneprázdněn. Takže soud bude hledat nový termín jednání,“ potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná.

Zeman v úterý po svém mluvčím vzkázal, že se nechá na základě plné moci zastupovat Václavem Pelikánem, ředitelem odboru legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky.

Bývalého předsedu ČSSD předvolal Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli sporu o odměny za vysouzení Lidového domu. Notář Václav Halbich se u soudu domáhá 17 milionů korun za to, že podle svých slov pomohl sociální demokracii získat její pražské sídlo.

Na začátku ledna vypovídal u soudu také bývalý premiér a Zemanův nástupce v čele ČSSD Vladimír Špidla. Řekl, že si jméno Václava Halbicha vybavuje. Na detaily více než 15 let starých schůzek si ale nevzpomněl.

Halbich je jedním ze tří právníků, kteří ČSSD zastupovali ve vleklém sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Nemovitost získala strana definitivně v roce 2000 rozhodnutím Ústavního soudu.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme