Masivní propouštění v OKD. Skončit má pět tisíc lidí a těžba na třech dolech

Těžební společnost OKD postupně propustí asi pět tisíc zaměstnanců. Plánuje také ukončení těžby na dolech Paskov, Lazy a Darkov. Na jednání karvinského zastupitelstva to řekl generální ředitel OKD Dale Ekmark. Zároveň ale připustil, že situaci může změnit vývoj na uhelném trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech

Odboráři se opět nedohodli s vedením OKD na platech | Foto: OKD

Šéf těžební firmy oznámil, že propouštění se má týkat asi poloviny zaměstnanců, skončit by měli do dvou let. Podle Ekmarka je to nutné, jinak prý zbývající pětitisícovku zaměstnanců nezachrání.

„Darkov je pro nás klíčový, co se týče povrchové infrastruktury. Zmínil jsem i lokalitu Lazy, kde uzavření může být kdykoli od této chvíle do konce roku 2018. Situace je podobná i na dole Darkov, kde jsou poměrně vysoké náklady na těžbu,“ řekl Ekmark.

Podle primátora Karviné Tomáše Hanzela je nutné, aby propouštění bylo postupné, ne skokové. Zdůraznil, že bez pomoci státu to ale region nezvládne, hodně by pomohl zákon o předčasných důchodech horníků.

„Nejhorší možný scénář je, aby těžba skončila ze dne na den. Na to není tento region ani tento stát a už vůbec ne toto město připraveno.“

 

MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA: Společnost OKD chce do dvou let propustit polovinu svých zaměstnanců, má jít až o 5000 lidí. Na dnešní...

Zveřejnil(a) Karviná - město, které žije dne 2. únor 2016

Podle místních politiků se čísla, která OKD oznámila, musí znásobit. Prý rozhodně nejde jen o pět tisíc horníků. Zaměstnanci OKD mají poměrně slušné platy, ve městě utrácejí a tím pádem živnostníci nebudou mít takové zisky. S těžební společností jsou navíc svázáni i další dodavatelé.

Hornické odbory informace o propouštění překvapily. Prý to jen prohloubí strach a nervozitu na šachtách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejistota a strach o práci - takové jsou reakce horníků na zprávy o propouštění v OKD. Natáčel Martin Knitl

„Je to žalostné, že nemáme žádné konkrétní informace. Jenom to znervózňuje lidi. Oni (NWR) nejsou schopni říct, co vlastně bude,“ řekl odborový předák Jaromír Pytlík.

OKD se potýká s existenčními problémy už delší dobu. I přes úsporná opatření je pro ni těžba uhlí kvůli jeho klesajícím cenám ztrátová.

Vláda v lednu oznámila, že plán restrukturalizace nechává na vedení společnosti. Na konci loňského roku pracovalo v OKD přes třináct tisíc zaměstnanců.

Andrea Brtníková, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme