Pětice Čechů by se mohla vrátit z Libanonu domů, v Bejrútu na ně čeká vládní speciál

Pětice Čechů, pro kterou letěl do Libanonu vládní speciál, zatím není na svobodě. Podle ministra zahraničních věcí České republiky Lubomíra Zaorálka z ČSSD propustí libanonské úřady všechny muže dnes dopoledne. Na letišti v Bejrútu čeká český vládní speciál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

Libanonská strana chce ještě ráno pokračovat ve vyšetřování. Pak by mohla Čechy propustit.

Po návratu do Česka čeká pětici zdravotní prohlídka. A mluvit s nimi bude chtít i policie, která by chtěla vyšetřit, co se vlastně v Libanonu stalo.

Spekulace médií o tom, že česká strana vymění své občany za Alího Fajáda a další dva zadržované Libanonce, oficiální místa vyvracejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pětice Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, by se dnes mohla vrátit domů. Podrobnosti zjišťoval Martin Karlík

Údajný pracovník libanonských tajných služeb Fajád čelí obvinění ze spolupráce s teroristy, v české vazbě je od dubna 2014. O jeho vydání z Česka usilují Spojené státy americké, kde mu hrozí až doživotí.

Případné vrácení Fajáda Libanoncům by znamenalo, že Češi americké žádosti nevyhoví. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD večer v České televizi řekl, že rozhodnutí o Fajádově extradici do USA záleží na ministru spravedlnosti a případ s americkým velvyslancem neřešil.

K obchodníku Fajádovi, jehož vydání požadovaly Spojené státy, neboť ho podezírají z nelegálního prodeje drog, zbraní a podpory terorismu, se pak přímo přihlásila libanonská tajná služba NNA | Foto: ČTK

„S ambasádou jsem v pravidelném kontaktu, ale neobrátila se na mě v této kauze. Říkám pravdivě, že tuto kauzu jsem s ní neřešil,“ uvedl Zaorálek.

O tom, že by případné rozhodnutí nevydat Fajáda Američanům, ale vrátit ho Libanoncům, udělala česká strana bez konzultace s americkým velvyslancem, pochybuje bývalý ministr zahraničních věcí a ředitel soukromé Diplomatické akademie Cyril Svoboda z KDU-ČSL.

„Nepochybně tady muselo dojít k nějaké všeobecnější dohodě, protože zadržovaný Libanonec Alí Fajád, měl být vydán do Spojených států. Takže si vůbec nedokážu představit, že by k této transakci došlo bez minimálně souhlasu Spojených států amerických,“ řekl Svoboda.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme