Pelikán: Fajáda jsem do USA nevydal na základě důkazů i informací zpravodajců

Česká televize uvedla, že propuštěný Libanonec Alí Fajád je už v letadle na cestě do Libanonu. Jeho advokát Vladimír Řičica ale Radiožurnálu řekl, že konkrétní informace o Fajádově propuštění ani o jeho cestě do vlasti nemá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil Fajádovo vydání do USA. Spekuluje se o přímé souvislosti tohoto rozhodnutí s návratem pěti zadržovaných Čechů z Libanonu. Letadlo s nimi přistálo v Praze po 16. hodině.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Pelikán

Robert Pelikán | Foto: Marián Vojtek

„Dnes jsem rozhodl, že nevyhovíme žádosti Spojených států o vydání pana Fajáda a pana Marabího. Zákon předpokládá, že toto mé rozhodnutí v takovéto věci je rozhodnutím politickým a mezinárodně-politickým," řekl Pelikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fajáda jsem nevydal na základě důkazů i informací zpravodajců, řekl na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Rozhodnutí se netýká třetího údajného pachatele, Faouzi Jabera. „Situace každého z těch tří lidí je poněkud odlišná, pokud jde o ten případ," zdůvodnil ministr, proč nezamítl vydání všech tří obviněných.

Americké velvyslanectví je šokované propuštěním Libanonce Fajáda z vazby

Číst článek

„Rozhodoval jsem se na základě celé řady věcí od zvážení povahy skutku a důkazů, až po určité informace zpravodajského rázu, které bohužel nemohu specifikovat," doplnil.

Rozhodnutí o nevydání do USA se týká nejen Fajáda, ale i Chálida Marabího z Pobřeží slonoviny. Muži podle Spojených států nabídli drogy a zbraně americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy teroristické organizace FARC.
Pramen: ČTK

O svém rozhodnutí prý krátce před tiskovou konferencí hovořil s americkým velvyslancem. "Situaci jsme si vysvětlovali," podotkl k tomu stručně.

Pelikán zároveň vyvrátil spekulace, že USA měly vydání Fajáda slíbeno za to, že loni vydaly k trestnímu stíhání do ČR prvního Američana v historii: Kevina Dahlgrena, který je obviněn ze čtyřnásobné vraždy příbuzných v Brně - Ivanovicích.

Sobotka odmítl spekulovat o souvislosti s návratem pětice Čechů

Česká vláda není vydíratelná, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postupuje prý tak, jak by každá správná a seriózní vláda postupovat měla. Sobotka to dnes řekl novinářům v Londýně, kde se zúčastnil dárcovské konference pro Sýrii. Zprávy o výměně pětice Čechů unesených v Libanonu za Libanonce Alího Fajáda odmítl komentovat.

„Především jsem rád, že se podařilo zachránit život těchto pěti lidí, kteří před několika měsíci zmizeli v Libanonu. Je dobře, že naše letadlo z Libanonu odletělo a přistálo v Praze,“ zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Únos pěti Čechů v Libanonu je třeba důkladně vyšetřit, zdůraznil v Londýně předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Jak řekl, únos pěti Čechů v Libanonu je třeba důkladně vyšetřit. Podle něho je důležité zjistit, proč tam pětice vůbec jela a proč právě v takovém složení.

Na otázku Českého rozhlasu, zda může potvrdit, nebo vyvrátit, zda šlo o výměnu, nebo bezprostřední souvislost mezi oběma případy, Sobotka odmítl přímo odpovědět. „Nebudu se pouštět do žádných spekulací, tuto věc nebudu blíže komentovat. Teď je na tahu policie. Musí věc vyšetřit,“ řekl Sobotka. Nechtěl ani komentovat, zda vláda věc konzultovala se Spojenými státy.

Spojitost mezi nevydáním Fajáda do USA a propuštěním zadržovaných Čechů připustil v rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Šéf resortu spravedlnosti Pelikán slova Stropnického nepotvrdil.

Letadlo s pěticí Čechů pohřešovaných v Libanonu přistálo v Praze

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme