Unesení Češi jsou po návratu z Libanonu v péči lékařů, policie je chce vyslechnout

Pět unesených Čechů je po včerejším návratu z Libanonu stále pod dohledem lékařů. Zatím nebyli vyslechnuti. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) by se jejich výslechy mohly uskutečnit dnes nebo by alespoň mohly začít. Policie pokračuje v prověřování případu jejich únosu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské letiště ve Kbelích, kde přistál vládní speciál s pěticí Čechů z Libanonu

Vojenské letiště ve Kbelích, kde přistál vládní speciál s pěticí Čechů z Libanonu | Foto: Filip Jandourek

Pět Čechů, kteří zmizeli před půl rokem v Libanonu, se do země vrátilo ve čtvrtek odpoledne. Hned byli převezeni do nemocnice.

"V současné době jsou stále pod dohledem lékařů a tato standardní a nutná procedura bude ještě nějakou dobu trvat," řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Pětice mužů je údajně v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Mluvčí nemocnice Jitka Zinke však tuto informaci nepotvrdila. "V této souvislosti nemám k dispozici žádné informace," napsala ČTK v textové zprávě.

Policisté dál pokračují v prověřování případu. "Předpokládám, že ještě v průběhu dnešního dne proběhnou či budou minimálně započaty úkony směřující k podání vysvětlení všech pěti osob v této věci," sdělil Hanták.

„To trestní řízení, které je na našem útvaru vedeno, je v současné době ve fázi prověřování, takže jakékoliv další podrobnosti nebo informace sdělovat nemohu,“ řekl mluvčí ÚOOZ Českému rozhlasu. Policisté zatím nikoho neobvinili.

Libanonec Fajád odletěl do Bejrútu, potvrdil jeho právník

Číst článek

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl z vazební věznice propuštěn Libanonec Alí Fajád, o jehož vydání žádaly USA. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž nepovolil Fajádovo vydání do USA.

V médiích se již předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru s HN uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo, aby se Fajád nedostal do rukou amerických vyšetřovatelů.

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR koláž Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme