Vládní koalice prosadila i přes obstrukce pravice elektronickou evidenci tržeb

Sněmovna podle očekávání rozhodla o zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Hlasování si vynutila vládní koalice přes nesouhlas pravicové opozice. Podle TOP 09 a ODS bylo nezákonné, protože ještě neskončila debata. Poslanci těchto stran pak na protest opustili jednací sál sněmovny. Pravice hrozí ústavní stížností jak kvůli procesu schvalování, tak kvůli obsahu zákona. O evidenci tržeb diskutovali poslanci přes 40 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládní koalice i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) blahopřeje ministru financí Andreji Babišovi

Vládní koalice i přes obstrukce pravice prosadila schválení elektronické evidence tržeb. Na snímku premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) blahopřeje ministru financí Andreji Babišovi | Zdroj: ČTK

„Konečně schváleno! EET omezí šedou ekonomiku, zamezí krácení daní a podpoří poctivé podnikatele,“ napsal na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to zřejmě už od listopadu. Záleží na tom, kdy zákon vyjde ve sbírce. Ještě ho musí schválit Senát a podepsat prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní koalice prosadila i přes obstrukce pravice elektronickou evidenci tržeb

V Senátu má vládní koalice většinu a Miloš Zeman se už dříve za evidenci tržeb postavil.

Sněmovna také schválila, že stravovací služby kromě podávání alkoholu budou nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty.

Debatu, do které bylo přihlášeno ještě 47 opozičních poslanců, uzavřel v 11 hodin předsedající schůze Jan Hamáček z ČSSD podle dohody, kterou si vládní koalice odhlasovala přes nesouhlas pravice minulý pátek. 16 zákonodárců TOP 09 mělo i návrhy, jak zákon upravit, vystoupit ale nestihli.

Proti takovému postupu se ostře a emotivně ohradila pravicová opozice. Hlasování zpochybnila s tím, že nebylo řádně ohlášené. Námitky ovšem vládní koalice okamžitě zamítla. Nad obstrukcemi pravicové opozice se pozastavil například předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák.

„Chceme-li, aby koaliční většina respektovala opozici, musí také opozice respektovat koaliční většinu a nemůže svá poměrně rozsáhlá práva daná jednacím řádem zneužívat. Z tohoto pohledu jsem přesvědčen, že je právem většiny v této Poslanecké sněmovně po více než 20 hodinách rozpravy ve třetím čtení o zákonu hlasovat,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronické evidenci tržeb mluvili ústavní právník Jan Wintr a analytička Českého rozhlasu Jana Klímová

Také podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka opozice debatu už jen zbytečně protahovala:

„Samozřejmě by bylo lepší, kdyby všichni mohli domluvit. Na druhou stranu není vyloučeno, že by se hlásili další a další a toho jsme byli svědkem mnoho měsíců, kdy se nejenom nemluvilo k věci, ale bylo zcela evidentní, že jde o účelovou snahu protahovat a znemožňovat většině jejich legitimní právo prosazovat svůj názor.“

ODS teď počítá s tím, že se i s podporou TOP 09 obrátí na Ústavní soud. Argumentů prý koalice poskytla dost. „Vůbec se nebojím, že bychom s naší ústavní stížností neuspěli,“ prohlásil šéf občanských demokratů Petr Fiala.

„Byli jsme svědky znásilnění jednacího řádu ze strany vládní většiny. Byl porušen zákon, když byla ukončena rozprava. Řada poslanců nemohla vystoupit a vyjádřit se,“ dodal na tiskové konferenci ve sněmovně.

Stížnost musí podpořit minimálně 41 poslanců. ODS jich má 16, jistou podporu má u TOP 09. Přemýšlí o ní i KSČM a Úsvit – Národní koalice. Ani těm se elektronická evidence tržeb nelíbí.

Ústavní právník Jan Wintr se ovšem domnívá, že stížnost má jen malou šanci uspět, a to přestože podle něj došlo k porušení zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Tam je psáno, že předsedající rozpravu ukončí, nejsou-li přihlášeni další řečníci.

„Ústavní soud si ale bude klást otázku, jestli toto porušení zákona je zároveň porušením nějakých ústavních principů, protože Ústavní soud je orgánem ochrany ústavnosti. Jestli tedy došlo k takovému zásahu do demokratických procedur,“ vysvětluje.

„Ústavní soud sleduje, jestli ta debata byla dostatečná na to, aby se vláda mohla k věci vyjádřit a aby i opozice se mohla k věci vyjádřit. Aby měla dostatečný prostor k tomu, aby předkládala nějaké alternativy, kritizovala vládní pozici, vysvětlovala svou pozici. A tady se domnívám, že podle toho, jak ta rozprava vypadala, byl prostor opozice dostatečný,“ upozorňuje Wintr.

Při závěrečném hlasování o zavedení EET bylo přihlášených 145 poslanců, z toho 105 bylo pro a jen tři poslanci se vyslovili proti. Vládní koalici podpořili dva poslanci z klubu Úsvitu – Národní koalice a tři nezařazení poslanci. Komunisté se zdrželi.

Elektronická evidence tržeb - schéma fungování | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Od zavedení elektronické evidence tržeb si vládní koalice slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes před poslanci EET znovu hájil:

„Jde o nejefektnější nástroj k narovnání podnikatelského prostředí, který je současně nejlevnější pro podnikatele. Díky desítkám vašich vystoupení, interpelací, televizních debat, poznámek na Twitteru a novinových článků, kterým jste se věnovali s mimořádnou pečlivostí a nadšením, jsme si teď naprosto jistí, že jde ještě o mnohem lepší nástroj, než jsme si původně mysleli.“

Ministr financí Andrej Babiš na mimořádné schůzi sněmovny ke schvalování elektronické evidence tržeb | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pravicová opozice ovšem namítá, že novinka jen zbytečně zatíží podnikatele a řadu drobných živnostníků může dokonce zlikvidovat. Obává se i úniku dat.

V únoru 2014 premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) představil sněmovně hlavní priority své vlády. Zmínil i zavedení elektronické evidence tržeb. O rok později poslalo ministerstvo financí k připomínkám zákon o EET.

Vláda schválila zavedení elektronické evidence tržeb v červnu 2015. Proti zavedení tehdy v Praze protestovalo asi 70 lidí. Kritické reakce následovaly i ze strany zástupců podnikatelů.

V červenci pak sněmovna po několikahodinové diskuzi a přes odpor opozice podpořila v prvním čtení vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Sněmovní pravice pak zahájení schvalování EET několikrát zablokovala.

Elektronická evidence tržeb - časová osa | Foto: Český rozhlas

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme