Pelikán se sešel s advokátem Alího Fajáda ještě před rozhodnutím soudu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, který nevydal do USA Libanonce Alího Fajáda, se ještě jako náměstek úřadu sešel s jeho advokátem Janem Švarcem. Schůzka se uskutečnila v době, kdy soudy o osudu Fajáda teprve rozhodovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Noemi Fingerlandová | Zdroj: Český rozhlas

Advokát Jan Švarc Českému rozhlasu řekl, že požádal své známé v parlamentu a ti mu schůzku domluvili. Švarc prý měl podezření, že USA ovlivňují městský soud, který tehdy o vydání Fajáda do USA rozhodoval.

„Já jsem mu dal informace k případu, dal jsem mu dokumenty k případu a vysvětlil jsem mu, proč si myslím, že Spojené státy ovlivňují Městský soud v Praze a Státní zastupitelství v Praze. On se choval velmi korektně, vzal si dokumenty a slíbil, že se na to podívá,“ popsal Švarc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advokát Jan Švarc řešil případ Alího Fajáda s Robertem Pelikánem v době, kdy soudy teprve rozhodovaly o vydání Fajáda do USA. Podrobnosti zjišťovala Markéta Chaloupská

Tehdejší náměstek a dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán se k tomu osobně vyjádřit nechce. Pouze přes svou mluvčí Terezu Schejbalou vzkázal, že se se Švarcem sešel v říjnu 2014. Tedy krátce před rozhodnutím městského soudu, který rozhodl Fajáda do USA vydat.

„Pan Švarc pana Roberta Pelikána informoval o případu, předal mu spis, který si tehdejší náměstek Pelikán prostudoval a shledal, že postup soudu je v pořádku a že věc je zcela v pravomoci soudu,“ uvedla Schejbalová.

Advokát Švarc dostal před únosem v Libanonu od Fájadovy rodiny skoro pět milionů korun

Číst článek

Jak ale řekl bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a současný europoslanec za TOP 09, je takovýto postup zcela neobvyklý.

„I kdyby měl advokát pana Fajáda pocit, že soud je podjatý, tak obracet se na náměstka ministra je nesmyslné a není pro to žádný důvod. Náměstek ministra nemůže ovlivnit podjatý soud,“ upozorňuje Pospíšil.

Advokát Švarc: Smlouva i 200 tisíc dolarů od Fajáda zmizely

Číst článek

Jan Švarc zastupoval Libanonce Alího Fajáda do doby, než byl v Libanonu spolu s dalšími Čechy unesen. Jeho role v případu je poněkud nejasná. Například vyšlo najevo, že převzal od Fajádovy rodiny krátce před únosem 200 tisíc amerických dolarů, v přepočtu asi 5 milionů korun.

Za co přesně peníze byly, zatím není jasné. Švarce totiž platil jako advokáta ex offo stát. Právník říká, že to bylo za dodatečné právní služby. O fakturu i peníze prý během únosu přišel a smlouvu údajně měl jen ústní.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme