Krádeží aut podle pojišťoven výrazně ubylo. Zloději se víc zaměřují na starší vozy

Počet nahlášených kradených aut klesá, a to až o desítky procent. Potvrzují to údaje pojišťoven za loňský rok. Vozidla nejčastěji mizí ve velkých městech, včetně Prahy, zájem mají zloději víc než dřív o starší vozy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil a policejní hlídka

Automobil a policejní hlídka | Foto: Policie ČR

Třeba pojišťovna Allianz hlásí až o třetinu méně ukradených vozů svých klientů, Generali eviduje o pětinu méně případů.

Počet ukradených aut podle policejních statistik klesá dlouhodobě. Zatímco v roce 2003 nahlásilo krádež auta víc než 24 tisíc řidičů, předloni to byla už zhruba jen třetina z tohoto počtu.

Poslední dostupná statistika policie ukazuje, že tento trend se udržel i v loňském roce. V prvním čtvrtletí zloději odcizili téměř 1900 aut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krádeží aut podle pojišťoven výrazně ubylo. Co dále vyplývá ze statistik, přiblížila Barbora Kladivová

Obrat nastal i v tom, na jaká auta se zloději nejčastěji zaměřují. Zatímco dříve podle České pojišťovny kradli zejména novější vozy, teď stoupá počet odcizených starších aut, a to hlavně kvůli náhradním dílům. Průměrné pojistné plnění za jedno odcizené auto dosáhlo v loňském roce 150 tisíc korun.

Nejčastěji krádeže hlásili majitelé značek Škoda, Volkswagen a Ford. Třeba v roce 2014 bylo podle údajů policie ukradeno přes čtyři tisíce škodovek, téměř 700 fordů a víc než 600 volkswagenů. Zloději se ale zajímali taky o exotičtější značky, jako Porsche, Jeep nebo Land Rover.

Nejčastěji auta mizí ve velkých městech. Praha patří na špičku v počtu krádeží aut dlouhodobě, vysoký počet krádeží je ale i ve Středočeském nebo v Ústeckém kraji.

ČRo, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme