Viktoriagruppe chce po Česku další peníze za skladování nafty v Německu

Česko si sice může ze skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v německém Kraillingu odvézt svoje strategické zásoby nafty za více než miliardu korun, dál se ale o její vlastnictví bude muset soudit. A navíc, jak zjistil Radiožurnál, stát čeká zřejmě kvůli naftě ještě další soud. Tentokrát jde o poplatky za skladování suroviny, které chce Viktoriagruppe doplatit ve výši nejméně desítek milionů korun. Stát to ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklady firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu

Sklady firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu | Zdroj: ČTK

O doplatek za skladování nafty ve skladu v Krallingu požádal nedávno insolvenční správce zkrachovalé firmy Viktoriagruppe Mirko Möllen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viktoriagruppe chce po Česku další peníze za skladování nafty v Německu. Podrobnosti zjišťovala Jana Klímová

Tvrdí, že poplatky od začátku trvání skladovací smlouvy, tedy od roku 2010, byly příliš nízké. Podle informací Radiožurnálu chce insolvenční správce doplatit řádově miliony eur, tedy minimálně desítky milionů korun.

Soud o poplatky je velmi pravděpodobný. Česká Správa státních hmotných rezerv (SSHR), která před lety smlouvu s Viktoriagruppe podepsala, totiž s žádným doplatkem nesouhlasí. Důvody vysvětluje šéf správy Pavel Švagr.

„Začátkem letošního roku jsme dostali od právního zástupce insolvenčního správce předžalobní výzvu, kde upozorňuje na to, že podle jeho názoru smlouva se SSHR není platná, a upozorňuje nás na nezbytnost úhrady poplatků ve výši, kterou vypočetl insolvenční správce. My jsme samozřejmě tento názor odmítli,“ řekl.

Naftu za víc než miliardu si Česko může z Německa odvézt, neví ale jak

Číst článek

Důvodem, proč Česko uzavřelo smlouvu na skladování svých strategických zásob nafty zrovna v Německu, byla lukrativní nabídka právě firmy Viktoriagruppe. Stát s ní spolupracoval už od roku 2004, kdy využíval její sklad v Česku.

Spolupráce fungovala, takže když později firma koupila vyřazený armádní sklad pohonných hmot v bavorském Krailingu, uzavřela se smlouva na další naftu. Viktoriagruppe totiž nabídla státu výhodnější ceny, než za jaké ji sám skladoval ve státních zařízeních u nás.

Bizarní transakce. Stát svěřil zásoby nafty neprůhledné firmě

Právě úsporou peněz také tehdejší šéf SSHR celý obchod obhajoval. Z dnešního pohledu jde ovšem o bizarní transakci. Viktoriagruppe chce teď poplatky doplatit a současně se český stát po krachu firmy jen těžce dobývá k tomu, aby vůbec celý objem nafty v hodnotě 1,2 miliardy korun dostal zpět do Česka.

Viktoriagruppe měla vlastnictví nejprve zcela anonymní, za hlavní postavu však byl považován podnikatel Petr Malý. Jenže později vyšlo najevo, že většinovým majitelem je někdo jiný, a to Rostislav Halášek. Ukázalo se to díky arbitráži o vlastnictví firmy, protože oba podnikatelé se před lety pohádali.

Podle Haláška firmu neoprávněně ovládl Malý a začal z ní vyvádět majetek. Malý to popíral. Arbitráž dala za pravdu Haláškovi a vrátila mu podle dostupných informací polovinu akcií firmy. Malý to ale napadl u soudu a spor tak trvá dál.

Jisté je, že tento spor se silně promítl do osudu Viktoriagruppe. Kromě odtékání majetku začaly problémy s placením daní a různých záloh na daně celním úřadům a nakonec na podzim roku 2014 skončila firma v insolvenci.

ČRo, Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme