Česko může do sil NATO k ruským hranicím vyslat až 100 vojáků, uvedl Stropnický

Česko by ještě letos mohlo poslat asi stovku vojáků jako posilu Severoatlantické alianci u hranic s Ruskem. V České televizi to řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. NATO se už dříve v reakci na ruský postup na Ukrajině rozhodlo posílit obranu na východě a chce vytvořit nové síly velmi rychlé reakce o 5000 mužích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Stropnický

Martin Stropnický | Foto: Filip Jandourek

Pobaltí a Polsko usilují o trvalou přítomnost jednotek NATO v regionu. Aliance se až dosud omezovala na rotaci sil. USA už ohlásily, že do regionu umístí těžkou výzbroj pro americkou jednotku. Rozmístí je tam v polovině roku.

„Já bych ani vteřinu nezpochybňoval zcela legitimní volání pobaltských států a stejně tak Polska. Je to prostě regionální velmoc a má s Ruskem svoje zkušenosti. To, že tyto země požádaly o větší alianční přítomnost na svém území, je legitimní a není na tom vůbec sporu,“ uvedl ministr Stropnický.

„Teď o tom jednala V4. Náčelníci generálních štábů jednotlivých členských zemí to propracovávají do detailu. Mluví se o rotě, to znamená zhruba o stovce lidí, kteří by tam v rámci aliančního kontingentu působili. Pokud příprava brigády bude probíhat podle plánu, a já věřím, že ano, je to vysoce pravděpodobné ve druhém pololetí,“ řekl ministr.

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel říká, že vojáci na východě Aliance nemají za cíl Rusko vojensky ohrozit. Mají ukázat jednotu partnerů v NATO.

S posilováním NATO na východě souhlasí také europoslanec Jan Zahradil z opoziční ODS:

„V některých situacích je zapotřebí se stavět jasně, stavět se černobíle a stavět se i trochu silově. Tohle je jedna z těch situací, kdy politika lavírování, ústupků vůči Rusku by podle mě přinesla více škody než užitku. Byl jsem vždy zastáncem toho, aby i na území České republiky bylo nějaké výraznější vojenské zařízení v rámci NATO.“

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme