Vláda znovu odložila rozhodnutí o tendru na leteckou záchrannou službu

Vláda dnes opět odložila rozhodnutí o tendru na zabezpečení letecké záchranné služby od roku 2017. Návrh ministerstva zdravotnictví zablokoval vicepremiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Zdá se mu moc drahý, navíc by podle něj měl leteckou záchranku provozovat stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Plzeň má ve svém lochotínském areálu nejmodernější heliport v Česku

Fakultní nemocnice Plzeň má ve svém lochotínském areálu nejmodernější heliport v Česku | Foto: Jana Kosová

Babiš, podle něhož ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s materiálem přišel pozdě, považuje výši odhadované ceny 3,2 miliardy korun na zabezpečení záchranky za nadhodnocenou a navrhuje, aby část vrtulníků provozoval stát.

„Myslím si, že je lepší, aby měl stát vlastní kapacitu letecké záchranné služby,“ uvedl Babiš. Armáda by podle něj létala pro pacienty kromě Plzeňského a Karlovarského ještě v Jihočeském kraji.

Policejní vrtulníky by si k Praze přibraly i kraj Středočeský. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD není proti: „Piloti musejí létat, a tím, že létají pro pacienty, tak zároveň cvičí.“

Nový tendr by se měl podle Babiše týkat jen šesti z deseti základen letecké záchranky. Zkrátit chce i délku zakázky z osmi na tři roky.

Leteckou službu nyní zabezpečují na osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s. r. o., a DSA, a. s. Smlouvu mají jen do konce tohoto roku. Policie provozuje službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Chystaný tendr má zahrnout každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost by měla být na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost na základnách Brno a Ostrava.

K materiálu ministerstva zdravotnictví o provozování vrtulníků pro leteckou záchrannou službu se kabinet vrátí na příštím jednání.

Letecká záchranná služba | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme