Skupina J&T koupila třetinu společnosti, která pro Prahu vyvinula Lítačku

Třetinu společnosti XT-Card, která pro Prahu vyvinula novou tramvajenku Lítačku, koupila finanční skupina J&T. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí investora Monika Veselá. J&T tím získala přístup nejenom k Lítačce, ale také k dalším, jako je zákaznická karta Českých drah nebo plzeňská tramvajenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka

Legitimace na pražskou hromadnou dopravu tzv. Lítačka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Všechny tyto karty lze napojit na řadu komerčních služeb, jako jsou třeba banky nebo různé slevové programy. Cenná jsou ale také soukromá data uživatelů.

Pražskou Lítačku by mohlo využívat přes milion lidí, stejně jako v případě končící opencard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetinu společnosti, která pro Prahu vyvinula Lítačku, koupila finanční skupina J&T. Více od analytičky ČRo Marie Bastlové

„Nabízí se mnoho synergií s dosavadními aktivitami skupiny a blízkých společností. Vstup tak byl logickým krokem, o kterém jsme uvažovali již delší dobu,“ uvádí J&T ve vyjádření, které Českému rozhlasu poslala.

Informace potvrdil i mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Z pohledu Magistrátu hlavního města Prahy byla spolupráce se společností XT-Card již naplněna v minulém roce, a to dodáním a předáním softwaru na správu a výdej karet. Nicméně považujeme za pozitivní, že majetková struktura XT-Card není svázána žádnou offshore strukturou,“ řekl Hofman.

Vlivní investoři uzavřeli obchod ještě před tím, než primátorka Adriana Krnáčová (ANO) Lítačku představila veřejnosti a pražským zastupitelům. Příslušné smlouvy byly podepsány zhruba s týdenním předstihem. Obě strany ale potvrdily, že se o tom vyjednávalo již několik měsíců předtím.

O nahrazení problematické karty opecard novou Lítačkou mluvila primátorka poprvé koncem ledna. Zastupitelé tím byli velmi překvapeni.

Lítačka je už druhým projektem spojeným s hnutím ANO, ke kterému se skupina J&T v poslední době přidala. Radiožurnál nedávno informoval o tom, že se zapojila i do elektronické evidence tržeb.

mta, Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme