Vitásková rozpustila tým expertů, který připravoval změny tarifů

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dnes s okamžitou platností ukončila činnost expertního týmu, který připravoval změny tarifního systému plateb za elektřinu. K ukončení přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový matematicko-technický model. ČTK to sdělil mluvčí ERÚ Vladimír Černý. Detailní informace chce vedení úřadu představit ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Verdikt vězení se sazbou osm a půl roku pro předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou šokoval úplně všechny, kdo se případem podrobněji nezabývali

Verdikt vězení se sazbou osm a půl roku pro předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou šokoval úplně všechny, kdo se případem podrobněji nezabývali | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Podle mluvčího ERÚ Jiřího Chvojky teď není expertní tým potřeba.

„Máme nějaký základní výpočet, na kterém jsme pracovali dva roky, se kterým jsou srozuměni velcí spotřebitelé a distribuční společnosti. Ale pro domácnosti by mohl vyvolat problémy, takže se ten tarif bude upravovat. Řídící výbor toho projektu teď v tuto chvíli není. Bude pracovat tarifní komise a až bude potřeba další řídící výbor projektu, tak ho paní předsedkyně jmenuje,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční rada nepodporuje původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil

Vedoucím týmu byl bývalý první místopředseda ERÚ Jan Nehoda, který návrh nové tarifní struktury předkládal ke schválení a který byl odvolán z funkce letos v lednu.

Mezi členy patřili mimo jiné náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská a zástupci distribučních i výrobních firem.

Vitásková už dříve řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet 10 až 15 let. Zároveň upozornila, že bude pravděpodobně nutné upravit aktualizovanou státní energetickou koncepci a národní akční plán pro chytré sítě, které již schválila vláda.

Koalice návrh odmítá

Původní návrh tarifních změn, který ERÚ připravil, odmítl už dříve premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle jeho vyjádření by navržená změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Návrh je podle něj třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat, měla by jí předcházet rozsáhlá debata.

Tématem se dnes zabývala také koaliční rada. Shodla se na tom, že předložený návrh tarifů nepodporuje. Podle koaličních špiček by situaci s úřadem měla řešit vláda. Ministr zemědělství Marian Jurečka KDU-ČSL ovšem upozorňuje, že do podoby tarifů nemůže vláda přímo zasáhnout.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Nově by se neměla cena elektřiny vypočítávat podle odběru, ale podle velikosti jističe.

Podle Martina Novotného z ODS by se měla otevřít diskuze o celé energetické koncepci České republiky.

„Ono je to takové zvláštně mrtvě narozené dítě, ke kterému se nikdo nehlásí. Určitě v tom svou roli sehrál ERÚ jako regulátor. Na druhé straně v tom odborném týmu určitě byli i zástupci ministerstva, které se k tomu materiálu teď také nehlásí. On se k tomu nehlásí pomalu nikdo,“ poznamenal.

„Teď to musíme hlavně vyřešit. Je potřeba, aby bylo jasné, že to skutečně nevstoupí v platnost. Ale podle mě ta debata musí být otevřena skutečně šířeji na téma budoucnost energetiky u nás. A nesmíme se tentokrát bát otevřít téma energetické koncepce se vším všudy,“ dodal Novotný.

Předsedkyně ERÚ Vitásková zůstane ve funkci i po 1. březnu

Číst článek

V posledních týdnech se řeší také budoucnost Vitáskové v čele ERÚ. Z dnešního rozhodnutí vlády vyplývá, že zůstane v čele úřadu i po 1. březnu. Legislativní rada se minulý týden shodla, že na Vitáskovou se nevztahuje služební zákon.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že Vitásková pod služební zákon patří a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by ale ve funkci skončila kvůli tomu, že čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a před týdnem byla nepravomocně odsouzena k 8,5 roku vězení.

Důvodem bylo podle rozsudku nezákonné vydání licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Šéfka ERÚ se cítí nevinná, proti rozsudku se odvolá a na svou funkci nehodlá rezignovat.

Vitásková čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé nejvyšší státní žalobkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ v listopadu 2014. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun.

Alena Vitásková | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme