Hrad se musí omluvit za výroky Zemana o Peroutkovi, chystá odvolání

Prezidentská kancelář se musí omluvit za výroky Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Dnes o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1. Omluvu požadovala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Nelíbilo se jí tvrzení prezidenta, že novinář napsal článek "Hitler je gentleman". Zmíněný text se Hradu nepodařilo dohledat, jeho existenci zpochybňují i odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu | Zdroj: ČTK

Soud rozhodl, že prezidentská kancelář musí poslat Terezii Kaslové do sedmi dnů od nabytí právní moci doporučení dopis s konkrétním textem, obsahujícím mimo jiné větu: „Česká republika se za veškeré dehonestující výroky omlouvá.“ Text má také viset na stránkách Hradu, a to jeden měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud rozhodl, že se prezidentská kancelář musí omluvit za výroky Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Jednání sledovala Veronika Hlaváčová

Soudkyně Kateřina Sedláková při zdůvodnění rozsudku mimo jiné řekla, že se si hlava státu musí informace ověřovat.

„Od prezidenta republiky se jaksi přirozeně očekává, že bude podávat pravdivé a ověřené informace a že bude zachovávat respekt k právům jednotlivců. Právě proto má soud za to, že je na místě přiznat zadostiučinění formou požadované omluvy,“ uvedla soudkyně.

Verdikt zatím není pravomocný. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček očekává, že se kancelář prezidenta proti rozsudku přikazujícímu omluvu za Zemanovy výroky odvolá.

„Kauza Peroutka v žádném případě nekončí. U soudu vyšší instance již budu připraven předstoupit se svým svědectvím a bude příležitost a prostor seznámit i soud, což je velmi důležité, s důkazy, které prokazují selhání Ferdinanda Peroutky v krizovém období tváří v tvář totalitám,“ řekl Ovčáček.

Už dopředu bylo jasné, že se obě strany nedohodnou mimosoudně. Odmítla to jak Kancelář prezidenta republiky, tak Peroutkova vnučka. „Moc mě to těší, ale obávám se, že to je jenom začátek,“ komentovala Terezie Kaslová rozhodnutí obvodního soudu.

Kancelář nemůže být odpovědná za výroky prezidenta, tvrdí právník Hradu

Hradní právník Marek Nespala argumentoval tím, že prezidentská kancelář nemůže být odpovědná za výroky prezidenta ani je nemůže hodnotit. Poukázal na to, že si prezident připravuje své projevy sám a že je často říká spatra, bez písemných podkladů. Po soudu Nespala chtěl, aby řízení zastavil.

„Samozřejmě celá věc bude podrobena přezkumu soudu, pravděpodobně všech stupňů. Je potřeba si uvědomit podstatu toho sporu, že prezident republiky se nemusí omlouvat, že to je vztah mezi Českou republikou a servisní organizací prezidenta republiky,“ uvedl Nespala.

Výrok prezidenta Zemana o Ferdinandu Peroutkovi
„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'."

Soudkyně nechala přečíst loňský prezidentův projev na pražské konferenci k výročí osvobození Osvětimi, kde Zeman hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu a pronesl, že Peroutka napsal článek "Hitler je gentleman". U soudu se promítal i videozáznam z tiskové konference, na které prezident zmínil, že článek dohledá, nebo se omluví.

Sedláková konstatovala, že prezidentská kancelář nepředložila žádný důkaz o Peroutkově autorství daného textu. Vysvětlila také, že ve sporu nejde o nastolení jediného správného hodnocení postojů a díla Ferdinanda Peroutky. "Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ," podotkla při jednání soudkyně.

Miloš Zeman dnes k soudu nedorazil, i když už v únoru řekl, že se na soud těší. Na jednání nepřišli ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nebo hradní kancléř Vratislav Mynář, prezidentskou kancelář tak zastupoval jen advokát Nespala.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Žaloby podané na prezidenty | Foto: Český rozhlas

ČRo, Martin Hromádka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme