Ženy slaví MDŽ. Obchodníci nabízejí květiny, cukrovinky, romantické knihy nebo zájezdy

Dnešní den patří všem ženám. Zatímco za totality se Mezinárodní den žen velkolepě odehrával na podnikových večírcích, dnes lidé zůstávají hlavně u předávání květin. Z toho těží hlavně květinářství. Některým prodejnám se jen v tento den zvyšují tržby i trojnásobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tulipány

Tulipány | Foto: Soňa Vaicenbacherová

V současnosti má svátek svoje odpůrce i zastánce. Podle posledních průzkumů ho přesto uznává skoro polovina Čechů.

„Je to symbolické, slavím to se svojí mámou. Předám jí nějaký dárek,“ říká mladý muž, oslovený v centru Prahy.

„Já jsem úspěšně ženat spoustu let, takže my už to se ženou tak neprožíváme. MDŽ neslavím, protože si to spojuji s bolševismem, který jsem vlastně skoro celý prožil. Ale jinak proti ženám nic nemám,“ přidává se další muž. „Manželce dám nějaké dárky a také krásný stůl,“ dodává třetí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je Mezinárodní den žen. Muži ženám kupují nejčastěji květinu a drobný dárek. Více v reportáži Zuzany Švejdové

Osmý březen si většina lidí spojuje hlavně s červenými karafiáty. Právě ty patřily mezi květiny, které se tu dřív daly v požadovaném množství vypěstovat. Dnes se dováží z ciziny - hlavně z Kolumbie a Holandska. Spíš než karafiátům ale dávají zákazníci přednost růžím nebo tulipánům.

Společně s Valentýnem a Dnem matek je MDŽ pro květinářství jedním z nejvýnosnějších dní.

„V minulých letech zájem o MDŽ trošku upadl, ale v dnešní době zájem zase je. V podstatě se vyrovná Valentýnu. Zboží je tak pětkrát až šestkrát víc než obvykle. Letošním trendem je u nás na prodejně převážně jarní kytice, takže se zaměřujeme na tulipány, narcisky a irisy,“ prozrazuje květinářka Barbora Bohuslavová.

Ženy v Česku mají o pětinu nižší mzdy než muži. Ministerstvo chystá osvětu

Číst článek

Větší tržby hlásí i obchodní řetězce. Podle Jiřího Marečka ze společnosti Ahold lidé utrácejí hlavně za květiny a sladkosti:

„Jedná se především o různé drobné dárky. Nejčastěji jsou to čokolády a bonboniéry. Ale zároveň se zvyšuje také prodej květin - oproti běžným dnům v řádu vysokých desítek procent.“

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka protestu s názvem „Chléb a růže“, kdy newyorské švadleny vyšly 8. března 1908 do ulic s požadavkem na volební právo pro ženy, lepší pracovní podmínky a zákaz dětské práce. Již záhy se k tomuto odkazu přihlásily četné státy světa, OSN však uznala 8. březen jako oficiální svátek až v roce 1975. Tento svátek měl často politický či feministický rozměr, a proto i vztah samotných žen k němu nebývá úplně jednoznačný.

Například Tesco prodá jen během jediného dne až desítky tisíc kusů květin. Podle mluvčího společnosti Václava Koukolíčka se ale MDŽ nedá v tržbách srovnat se svátkem zamilovaných:

„Zájem zákazníků o svátek Valentýna je až několikanásobně vyšší než o MDŽ.“

Přesto se obchodníci snaží svátek využít ve svůj prospěch. Zákazníky lákají na akční slevy. Zboží určené na MDŽ vystavují hned u vstupu do obchodu.

„Není to otázka jen obchodníků, ale i výrobců. Ti svoje výrobky dávají do slavnostnějších balení - je tam třeba nějaká mašle nebo stuha. A obchodníci prezentují výrobky v popředí. Vypíchnou je třeba na speciálních stojanech, aby si toho lidé všimli. Samozřejmě jim jde také o to, aby zákazníci nakoupili i ostatní zboží,“ popisuje další triky marketingový odborník Milan Postler.

Nalákat zákazníky do obchodů se snaží třeba i knihkupectví. Řada z nich nabízí třeba slevy na romány. Akci mají i některé cestovní kanceláře - v jejich katalozích najdete například zlevněné zájezdy do romantické Paříže.

V Rusku si zachoval velkou oblibu

V Rusku patří Mezinárodní den žen tradičně k těm nejoblíbenějším svátkům. Připomínají si ho ženy, ale slaví i muži.

Prodejny květin už od pátku, kdy začalo čtyřdenní státní volno, nezvládají nápor zákazníků. MDŽ začal oslavami na pracovištích s tulipány, čokoládou a sektem.

Paní Marie z Ústí bere méně než její kolega. Takových žen je v Česku téměř čtvrtina

Číst článek

Ministr zahraničí Sergej Lavrov uspořádal oslavu přímo na palubě speciálu pro novinářky a spolupracovnice, které ho doprovázejí na zahraniční cestě.

Ve většině ruských měst dnes pro ženy pořádají zdarma koncerty a na slavném moskevském výstavišti VDNCH čeká ženy a jejich doprovod sváteční program na největším kluzišti v Evropě.

MDŽ - Mezinárodní den žen | Foto: Michal Jindra

Martin Dorazín, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme