KSČM vetovala návrh na podporu Savčenkové. Bělobrádek napíše kvůli pilotce Putinovi

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se chce zastat ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové. Napíše proto dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Podporu pro Savčenkovou dnes ve sněmovně žádal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho návrh ale zablokovala část poslanců KSČM. Savčenková čelí obvinění z podílu na smrti dvou ruských novinářů v Donbasu. Vinu od počátku popírá a proces označuje za politický.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou pokračuje ve středu

Soud s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou pokračuje ve středu | Zdroj: ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek chce dopis prezidentu Putinovi zaslat prostřednictvím velvyslanectví. Hodlá se tak v kauze Naděždy Savčenkové vymezit proti porušování lidských práv a mezinárodního práva.

Ruského velvyslance je podle Bělobrádka připraven oslovit s podobnou záležitostí i poslanecký klub KDU-ČSL.

Podporu Savčenkové dnes vyjádřil i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Chtěl také, aby Poslanecká sněmovna podpořila dopis, ve kterém polští a ukrajinští intelektuálové žádají evropské lídry, aby se zasadili o propuštění ukrajinské letkyně.

„Jako člen Poslanecké sněmovny pokládám za svoji povinnost udělat vše pro to, aby se dnes PSP ČR připojila k aktivitám vedoucím k bezodkladnému propuštění Nadiji Savčenko. Budeme-li lhostejní k jejímu osudu, rezignujeme i na společné evropské hodnoty,“ napsal na sociální síti Facebook Kalousek.

Zařazení bodu na program schůze ale vetovala skupina 20 poslanců KSČM. Kalousek proto následně vyzval k podpisové akci mezi poslanci.

„Návrh kolegy Kalouska by mě nabádal k tomu, abych přemýšlel o jeho podpoře, kdyby se ta situace vyloupla zčistajasna. Kdyby nešlo o věc, která běží řadu měsíců, a kdyby zrovna v této chvíli nešlo o řekněme mediálně velmi prezentovanou záležitost, skoro bych řekl až mediální kampaň,“ řekl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Nejsem primárně proti tomu, abychom se tou záležitostí zabývali, ale pojďme se prvně o tom pobavit, kam tento bod dáme, abychom se mu mohli s plným vědomím věnovat a abychom mohli řešit i další věci,“ dodal Kováčik.

Na krok poslanců KSČM reagoval později Pavel Bělobrádek na sociální síti Twitter: „Připojuji se k přání KSČM ženám k MDŽ. Zejména paní Savčenkové!“

Případ Naděždy Savčenkové

Soud s Naděždou Savčenkovou by měl pokračovat ve středu. Ruský prokurátor požaduje pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení.

Ukrajinská pilotka je obžalována z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. V létě 2014 v Donbasu na východě Ukrajiny údajně úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů.

V Kyjevě na Ukrajině se konají již několik dní protesty na podporu Savčenkové | Foto: Reuters

Savčenková tvrdí, že ji separatisté zajali ještě před útokem, při němž novináři zahynuli, a že byla poté zavlečena do Ruska.

Média spekulují, že po vyhlášení rozsudku bude důstojnice vyměněna za ruské vojáky zatčené na Ukrajině během vojenských operací v Donbasu.

Minulý týden o tom mluvil také advokát Savčenkové Ilja Novikov. Ukrajinci podle něj zajali nejméně třicet Rusů, o které má Moskva zájem. Advokát proto předpokládá, že dojde k výměně.

Hladovka jako forma protestu

Ukrajinská pilotka na protest proti postupu ruské justice držela opakovaně hladovku. Poslední na protest proti svému věznění vyhlásila minulý týden. Odmítá přijímat stravu i tekutiny. Její zdravotní stav se podle informací ukrajinské agentury Unian v souvislosti s tím rychle zhoršuje.

Ruské úřady údajně povolily, že ji ve středu může prohlédnout tým ukrajinských doktorů. Informovala o tom na facebooku Iryna Gerashchenková, zástupkyně ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro mírové urovnání situace v Luhanské a Doněcké oblasti.

Věznění Savčenkové vyvolalo už dříve velké mezinárodní protesty, řetězovou hladovku za její propuštění držela i skupina poslanců Evropského parlamentu. S iniciativou tehdy přišla česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Ukrajinskou důstojnici podpořila koncem února i část obyvatel Moskvy. Při smutečním pochodu za opozičního politika a bývalého vicepremiéra Borise Němcova nesli lidé v čele průvodu transparent za svobodu Naděždy Savčenkové a dalších politických vězňů.

Provolávali také hesla jako „Rusko bez Putina“. Na twitteru se její zastánci sdružují pod označením #FreeSavchenko.

Anna Jadrná, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme