Poslanci schválili nový zákon o veřejných zakázkách, míří do Senátu

Průhlednější zadávání veřejných zakázek prošlo sněmovnou. Pro zákon hlasovali vedle poslanců koalice i někteří komunisté a nezařazení. Proti byly opoziční TOP 09, Úsvit - Národní Koalice a ODS. Pravicová opozice ale už před hlasováním varovala, že stát utratí bez veřejné kontroly přes 300 miliard korun. Například kvůli údajnému zvýšení limitu na vícepráce ze současných 20 na 50 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

Poslanecká sněmovna 8.12.2015 | Foto: Filip Jandourek

ODS má podle předsedy jejích poslanců Zbyňka Stanjury problém hlavně s jednacím řízením bez uveřejnění (JŘBU, pozn. red.), tedy s udělením zakázky přímo konkrétní firmě bez toho, aby se soutěže účastnilo víc firem.

„Vadí nám, že u zakázek, které se dávají takzvaně z ruky, JŘBU, je možnost navýšení ceny až o 50 procent. U těch, u kterých se soutěží o 30 a tam, kde soutěž vůbec není, zákon umožňuje vybranému uchazeči zvýšit cenu až o 50 procent,“ řekl.

Podle ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Karly Šlechtové se ale limity nemění. „Pokud dodavatel přijde a řekne: Tady mám nepředvídatelnou změnu a chci 20, 30 procent navíc, je na zadavateli, jestli to bude akceptovat. Každý, kdo bude chtít navýšit, musí přijít s řádným odůvodněním a to musí odsouhlasit zadavatel. Čili je to pouze na něm, zda to odsouhlasí, nebo ne,“ tvrdí.

Schválený zákon zadavatelům mimo jiné umožní vyloučit nespolehlivé uchazeče o tendr. Zadavatelé také nebudou muset soutěžit výhradně za nejnižší cenu. Vítězné firmy budou nejspíš muset odkrývat své skutečné vlastníky.

„Je správně, že české firmy musí rozkrýt své vlastníky, ale tato povinnost neplatí pro zahraniční firmy, a to si myslíme, že není dobře,“ poznamenal Stanjura.

Zákon teď míří do Senátu a pak k podpisu prezidentovi, podle Šlechtové by mohl začít platit v půlce dubna.

Jana Čermáková, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme