Do ČR přiletěli další křesťané z Iráku, nový domov najdou v Praze a Smilovicích

Čtvrtá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku dnes dorazila do Česka. Celkem 21 lidí přiletělo krátce před půl třetí odpoledně na Letiště Václava Havla. Několik lidí odjede do Smilovic na Frýdecko-Místecku, další najdou dočasný domov v hotelu v pražském Braníku. Přesun uprchlíků organizuje nadační fond Generace 21.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy

Příjezd druhé skupiny iráckých křesťanů do Okrouhlíku u Jihlavy | Foto: Michal Malý

Fond pomůže křesťanům z Iráku také s hledáním práce či výukou češtiny. Podle jeho mluvčího Martina Frýdla pomůžou cizincům i další dobrovolníci.

„Je to tedy o tom, že v celém prvním roce se budeme starat my - Generace 21, ale kromě toho nám pomáhá velká spousta dobrovolníků a uprchlíky si vezmou na starosti různé křesťanské komunity v Česku a přijmou je mezi sebe. Čili ti lidé se nebudou cítit vytržení a sami,“ přiblížil.

Podle Frýdla se Iráčané seznámí i s českou kulturou a místními zvyky.

„Při integraci cizinců nám pomáhají profesionální organizace, které se tím zabývají. To znamená, že Iráčané se nejen učí česky, ale intenzivně procházejí výukou místních zvyků a podobně. Dostávají komplexní integrační kurz,“ doplnil.

Vláda odsouhlasila loni v prosinci přijetí 153 křesťanských uprchlíků, kteří utíkají před takzvaným Islámským státem. S poslední skupinou jich bude v Česku už 89.

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme