V Česku je čtvrtý případ nákazy virem zika, nakažená se vrátila z Martiniku

V Česku se objevil čtvrtý případ viru zika, který je spojován s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem. Nakaženou je 43letá žena, která se nedávno vrátila z ostrova Martinik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komár egyptský (Aedes Aegypti), přenašeč viru zika

Komár egyptský (Aedes Aegypti), přenašeč viru zika | Zdroj: Reuters

„Pacientka se vrátila z Martiniku, je jí 43 let, není těhotná. Opět se naštěstí jedná o lehčí průběh, takže léčba probíhá ambulantně,“ řekl mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Žena po návratu zaznamenala bolesti kloubů, vyrážku a horečku. Laboratorní vyšetření její podezření potvrdilo. Podle mluvčího nemocnice není pacienta svému okolí nijak nebezpečná.

V předchozích případech nákazy v Česku šlo o muže nakaženého taktéž na Martiniku a dvě ženy, které si virus přivezly z Dominikánské republiky. První dva případy oznámilo ministerstvo zdravotnictví koncem února, další pak začátkem března.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika je znám několik desítek let. Nákazu mohou přenášet některé druhy komárů, mezi lidmi se šíří zřejmě z matky na plod a podle zjištění vědců také pohlavním stykem.

Do loňska se virus vyskytoval hlavně v oblasti Afriky a v Tichomoří. V minulém roce se nákaza rozšířila v Jižní Americe, kde se objevilo několik tisíc případů. Dosud výskyt infekce ohlásilo víc než 50 zemí.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme