Vedení školy Na Třebešíně při řešení šikany učitelky selhalo, uvedla školní inspekce

Česká školní inspekce (ČŠI) zveřejnila závěry svého vyšetřování ohledně šikany učitelky v pražské Střední průmyslové škole Na Třebešíně. Podle inspekce vedení školy při řešení problému nepostupovalo správně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední průmyslová škola Na Třebešíně

Střední průmyslová škola Na Třebešíně | Foto: Filip Jandourek

„ČŠI hodnotí postup vedení školy v záležitosti obzvlášť hrubých útoků žáků vůči pedagogickému pracovníkovi školy jako chybný a v rozporu se zásadami vzdělávání danými školským zákonem,“ konstatuje zpráva, pod níž jsou podepsány inspektorky Jana Holá a Dana Vesecká.

Případ se týká 55leté učitelky angličtiny, kterou zřejmě delší dobu šikanovala trojice studentů. Na amatérském videozáznamu ze školy je vidět, jak studenti na učitelku křičí, v náznacích ji inzultují a jejich další nestandardní chování.

Přehrát

00:00 / 00:00

O závěrech ČŠI k šikanování učitelky ve škole Na Třebešíně mluvil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal

Vedení školy dostalo videozáznamy v lednu. Neukázněné studenty potrestalo podmínečným vyloučením a trojkou z chování.

Učitelka 14. ledna odpoledne v areálu školy upadla, následně byla v pracovní neschopnosti a 2. února zemřela, jakkoli není jasné, zda úmrtí učitelky přímo souviselo se šikanou.

Inspektoři tvrdí, že vedení školy mohlo a mělo jednat dřív. Tehdejší ředitel školy František Bártl podle nich o problémech s kázní studentů a organizací výuky věděl už od loňského října, ale vedení neučinilo nic, aby nežádoucímu chování studentů zamezilo a také aby ochránilo učitelku.

„Projevy nějaké nekázně ve třídě, nějakých vztahových záležitostí, komunikace mezi učiteli navzájem, to jsou všechno dílčí, jemné impulsy, na které ten preventivní systém v každé škole musí reagovat a musí zabránit tomu, aby to dospělo do fáze, kdy jediným důkazem je natočená videonahrávka s takovým průběhem, jako jsme mohli my nebo veřejnost vidět,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Bártla pražští radní před měsícem odvolali. Pokud by to neudělali, inspektoři by to prý navrhli teď.

Škola zatím na konkrétní závěry inspekce přímo nereagovala, chystá se však k tomu. Zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková prý chce některé informace „postavit do trochu jiného světla“.

„Já jsem dneska po sdělení České školní inspekce požádala kriminální policii, aby mě zbavila mlčenlivosti,“ podotkla Kubíková.

Kauza šikany na škole Na Třebešíně | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme