Desítky čínských vlajek v Praze někdo postříkal tmavou barvou

Desítky čínských vlajek v pražských ulicích někdo v noci poškodil tmavou barvou. Jde o vlajky, které nechala vyvěsit Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. V pondělí do Česka přilétá čínský prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté vyšetřují poškození čínských vlajek v Praze

Policisté vyšetřují poškození čínských vlajek v Praze | Zdroj: ČTK

„V úseku od Malé Strany až po Ruzyni, tedy na Evropské ulici a v Chotkově ulici. Zatím neznámý pachatel se tímto jednáním dopustil pravděpodobně trestného činu poškození cizí věci. Škoda zatím vyčíslena nebyla,“ popsal mluvčí pražské policie Jan Daněk.

U poškozených vlajek jsou na zemi poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou. Někdo je pak zřejmě házel na vlajky, které jsou rozmístěny na sloupech veřejného osvětlení.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě se setká s českými politiky. Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Barvou poškozené čínské vlajky | Foto: ČTK

Už v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. Nynější poškození výzdoby je ale podstatně rozsáhlejší.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají i některé protestní akce. Například aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu čínské návštěvy u Evropské ulice v Praze billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a dalajlamy.

Podle spolku jsou čínské vlajky a uvítací billboardy instalované po Praze výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii.

Policie na místě našla poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou | Foto: ČTK

Vznikla také petice, kritizující prezidenta a vládu za spolupráci s totalitním čínským režimem. Podepsalo ji už přes 1500 lidí. Mezi nimi například ředitel Národní galerie Jiří Fajt, hudebník a spisovatel Jiří Dědeček nebo bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ovčáček: Je to vandalismus

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil poškození vlajek za jasný vandalismus. Podle něj za ním stojí TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář prý vyslovil pro vandalismus veřejně pochopení.

„Nejde o čin občanského odporu ani o žádný politický akt. Je to prosté vandalství. Evokuje to období fašizujících se čecháčků. Vůbec si nedokážu představit, že by se něco podobného stalo v Londýně nebo ve Washingtonu, je to ostuda.“

Starosta Kolář Ovčáčkovo obvinění razantně odmítl. „Z mých úst ani z úst nikoho jiného z TOP 09, pokud vím, nikdy nezaznělo jakékoliv schvalování ničení státních symbolů ani poškozování cizího majetku. TOP 09 je strana, která ctí zásady právního státu,“ řekl Kolář.

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme