Kniha Základy tauhídu šíří podle znalce nenávist k neislámským vládám

Už druhý znalec podpořil obžalobu v kauze kolem českého vydání kontroverzní islámské knihy Základy tauhídu. Až desetileté vězení hrozí bývalému šéfovi Islámské nadace Vladimíru Sáňkovi za vydání publikace, která údajně šíří náboženskou zášť a nenávist k demokracii. Sáňka odmítl, že by kniha byla nějak závadná. S tím ale nesouhlasí soudní znalec Pavel Ťupek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha (ilustrační foto).jpg

Kniha (ilustrační foto).jpg | Foto: Fotobanka Pixabay

„Vysloveně vybízí k nenávisti vůči neislámským vládám, což je doktrína, kterou právě šíří radikální islám. Tato kniha, Základy tauhídu, je v podstatě dokladem knihy o jedinečnosti boží, která sloužila jako takový učební text pro wahhábitské hnutí, které bylo velmi radikální,“ vysvětlil.

Jiný znalec soudu už dříve řekl, že knihu považuje za extremistickou. Vladimír Sáňka ovšem tvrdí, že obžaloba text knihy jen špatně pochopila.

Totéž u soudu řekl bývalý překladatel pražské Islámské nadace Hatem Berrezouga, který vypovídal jako svědek.

Vypověděl také, že Sáňka se odpovědným redaktorem českého vydání kontroverzní islámské knihy nestal dobrovolně. Donutila ho k tomu údajně Islámská nadace.

„Pracoval pro ně, měl plat. A kdyby nedělal, co chtěli, tak by ho vyhodili. On opustil svou akademickou dráhu a neměl na vybranou. A má rodinu,“ sdělil.

Lazhar Maamri, jeden z těch, kteří Sáňku k zodpovědnosti za vydání knihy údajně donutili, to ale odmítl. Naopak tvrdil, že Sáňka text vydal bez jeho vědomí. To zase odmítl Sáňka.

Řekl ale, že se odpovědným redaktorem stal dobrovolně. Při minulém líčení přitom tvrdil, že se na překladu, vydání nebo prodeji knihy přímo nepodílel.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme