Policista obviněný ze zabití ženy při honičce je nevinný, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 5 dnes zprostil viny bývalého policistu Jiřího Tišlera. Před čtyřmi lety střílel při honičce na pražské Strakonické ulici na ujíždějící auto a ve voze neúmyslně zabil mladou ženu. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let vězení. Rozsudek není pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Jsem velice rád, že soud rozhodl tímto způsobem. Není určitě jednoduché rozhodnout v této věci, protože došlo k tragické události,“ komentoval verdikt bývalý policista Jiří Tišler.

Státní zástupce Michal Muravský si nechal lhůtu pro odvolání. Pro Tišlera žádal podmíněný trest.

Policisté se v únoru 2012 pokoušeli zastavit ukradené auto, recidivista Václav Hlinovský ale začal ujíždět. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu.

Tišler několikrát vystřelil ze služební zbraně na kola a zadní část auta. Neúmyslně ale na místě spolujezdce zastřelil 25letou dívku, kterou podle své výpovědi neviděl.

„Trestný čin jsem nespáchal. Byl jsem si jistý, že tam nikdo není, že tam je řidič sám, proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ řekl už dříve Tišler.

Žalobce Muravský ovšem upozorňoval, že policista vnitřek auta před střelbou dostatečně nezkontroloval.

Hlinovský po honičce na Strakonické ulici utekl a přes týden se skrýval. U soudu později přiznal, že byl závislý na pervitinu. Za řízení pod vlivem drogy mu soud uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost, nyní je opět ve vězení.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v minulosti dvakrát případ odložila s tím, že bývalý policista Tišler nepochybil.

Advokát matky poškozené dívky Jan Salmon se ale obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství, které nechalo případ znovu prověřit a GIBS nakonec loni bývalého policistu obvinila.

Policisté a přečiny ve službě - některé případy | Foto: Český rozhlas

ČTK, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme