Soud zrušil osvobozující verdikt nad Nečasovou v kauze Vojenského zpravodajství

Pražský městský soud zrušil osvobozující verdikt nad bývalou šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Rozsudek zrušil také nad dalšími obviněnými v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil Janu Nečasovou loni v květnu obžaloby v případu zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase.

Stejně soud rozhodl i u bývalých šéfů vojenské tajné služby Ondreje Páleníka a Milana Kovandy i zpravodajce Jana Pohůnka.

Podle soudkyně obvodního soudu Heleny Králové nebyly skutky uvedené v obžalobě trestným činem. Státní zástupce Bajger žádal pro čtyři obžalované tresty od 3 do 4 let vězení.

Proti osvobozujícímu verdiktu se žalobci v září odvolali a pražský městský soud ho včera v neveřejném zasedání zrušil. Potvrdila to mluvčí soudu Markéta Puci.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně, to znamená obvodního soudu pro Prahu 1, se ruší a věc se vrací sudu prvního stupně k novému projednání. Víc nemohu sdělit. Jednak proto, že není sepsáno v písemné formě a hlavně toto rozhodnutí nebylo doručeno všem účastníkům,“ vysvětlila.

Jana Nagyová nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat manželku tehdejšího premiéra a svého partnera Petra Nečase Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se později s Radkou rozvedl a vzal si Nagyovou.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme