Sociální demokracie prohranou částku pravděpodobně zaplatí, řekl Chovanec

ČSSD musí zaplatit téměř 320 milionů korun advokátu Zdeňku Altnerovi. Ten stranu zastupoval ve sporu o Lidový dům. Rozsudek městského soudu je pravomocný. Večer se kvůli tomu sešlo grémium ČSSD. Místopředseda strany a ministr vnitra Milan Chovanec po něm České televizi řekl, že sociální demokracie částku pravděpodobně zaplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Sociální demokracie platí své dluhy. Byli jsme odsouzeni k zaplacení této částky. Dohodli jsme se, že připravíme nějaký plán, nějaké alternativy jsme už měli. Ve středu bude další zasedání politického grémia. Čekáme na vyhotovení rozsudku. A ve lhůtě, která bude soudem daná, zaplatíme,“ uvedl ministr.

Podle Chovance by neměla být částka pro ČSSD likvidační, přesto chce ale využít veškeré možné opravné prostředky.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu, pokud se podaří prosadit právo ČSSD.

Podle včerejšího vyjádření strany tuto smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda, a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Všechny sněmovní strany loni hospodařily se ziskem, peníze využijí pro podzimní volby

Číst článek

Spor pro ČSSD skončil v roce 2000 úspěchem. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl zaplatit další mnohamilionové částky. Právník proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily včera.

V souvislosti s Lidovým domem nešlo o jediný spor, který se proti ČSSD vede. Dalších 17 milionů korun po straně chce Václav Halbich, který tvrdí, že ke kontraktu na právní pomoc později přistoupil, a že má tedy společně s Altnerem a dalším právníkem Zdeňkem Hájkem zásluhu na tom, že ČSSD boj o své sídlo vyhrála.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme