Policie už nehledá Altnera kvůli vyšetřování zpronevěry. Soud zrušil příkaz k zatčení

Bývalého advokáta Zdeňka Altnera už nehledá policie kvůli vyšetřování zpronevěry. Obvodní soud pro Prahu 10 dnes odvolal příkaz k jeho zatčení, který vydal vloni na podzim. Altner tento týden vyhrál spor s ČSSD, podle soudního rozhodnutí mu musí strana zaplatit přes 300 milionů korun za jeho služby při zastupování ve sporu o Lidový dům. ČSSD teď řeší, kde peníze vezme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Obvodní soud pro Prahu 10 dnes odvolal příkaz k zatčení Zdeňka Altnera, který byl vydán na podzim loňského roku, a to v řízení pro zločin zpronevěry,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí soudu Libuše Jungová.

„Vzhledem k tomu, že pan obžalovaný byl v jiné soudní věci přítomen jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1, soudce shledal, že důvod vazby útěkové, pro který byl příkaz k zatčení vydán, momentálně dán není,“ doplnila.

Altner dnes v tiskovém prohlášení napsal, že mu od soudu žádná trestní zásilka nepřišla.

U Obvodního soudu pro Prahu 10 čelí obžalobě ze zpronevěry více než 800 tisíc korun. Soud dnes nařídil termín hlavního líčení, kam by se měl Altner dostavit osobně. V případě prokázání viny mu hrozí až osmileté vězení.

Bývalý advokát byl v policejní databázi hledaných osob od loňského 24. listopadu. Přestože včera byl osobně u soudu, kde vyhrál třistamilionovou částku nad ČSSD, policie na jednání nedorazila.

„Pokud je po hledané osobě vyhlášeno pátrání, policie se nedozví, že s hledaným člověkem probíhá soudní řízení. Soudy neinformují policii, tudíž my nemůžeme konat a hledanou osobu na daném soudu zadržet. Neexistuje ani databáze, kterou by policisté mohli využít, aby zjistili, že s hledanou osobou je veden soud,“ vysvětlila policejní mluvčí Jana Dětská.

Nebylo to přitom poprvé, co po Zdeňku Altnerovi bylo vyhlášeno pátrání. Před třemi lety ho zadržela policie v Německu na základě evropského zatykače vydaného na Slovensku. Tam byl podezřelý z maření konkurzního řízení. V roce 2014 byl vydán na Slovensko. Několik měsíců tak strávil ve vazbě.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme