Česko nemůže fungovat jako CK, souhlasí premiér s přerušením přesídlení křesťanských uprchlíků

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podpořil rozhodnutí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o dočasném přerušení přesídlování křesťanských uprchlíků z Iráku do Česka. Ministr pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21, který přesun běženců organizuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Dalších 25 cizinců, kterým poskytla Česká republika azyl, totiž požádalo o vrácení pasu. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD rozhodnutí ministra Chovance podporuje.

„To neznamená, že by Česká republika měla fungovat jako cestovní kancelář,“ řekl premiér Sobotka.

„Myslím, že je třeba prověřit i v dialogu s organizátory celého toho projektu, jak vážně je míněno přání lidí, kteří přicházejí z Iráku, nebo přicházejí z Libanonu, že prostě chtějí žít v České republice, chtějí tady najít nový domov a chtějí tady získat azyl, nebo tady chtějí získat mezinárodní ochranu,“ dodal.

Ministr Chovanec pozastavil projekt GEN 21, další uprchlíci chtějí z Česka

Číst článek

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Jan Talafant Českému rozhlasu řekl, že ho pozastavení projektu mrzí, rozhodnutí ministra vnitra ale chápe.

„Z mého pohledu určitě nelitujeme, že jsme se do toho pustili. Zatím většina těch lidí je nesmírně vděčná a mrzí nás, že teď nemůžou přijet ti další. Ale zase chápeme tuto situaci a rozumíme rozhodnutí pana ministra a české vlády. Uvidíme, jak to bude dál, máme naději, že v budoucnu by to mohlo pokračovat,“ dodal Talafant.

Do Česka mělo podle původních záměrů přesídlit zhruba 150 iráckých křesťanů. Dosud jich v rámci programu fondu přijelo 89.

Také ředitelka Mezinárodní organizace pro migraci Lucie Sládková rozhodnutí ministra vnitra chápe. Podle ní není výjimečné, že se uprchlíci mezi zeměmi neustále přesouvají:

„Lidé prostě přicházejí a odcházejí. A mě to nepřekvapuje, protože i nejlepší, dobře míněná rada nebo pomoc, může být přijata někdy i negativně. Do hlav jim nikdo nevidíme.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme