Německo zadržuje autobus, kterým z Česka přijela skupina iráckých uprchlíků

Němečtí policisté zadržují český autobus, který z Česka přivezl 25 křesťanských uprchlíků z Iráku. Policisté pak uprchlíky následně odvezli, podle dopravce budou Iráčané zřejmě poslání zpět do Česka, které opustili včera. Vrácení autobusu očekává i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Původně tyto uprchlíky ubytoval Nadační fond Generace 21 v Okrouhlíku u Jihlavy. Azyl ale nakonec odmítli a požádali o vrácení pasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plánované stěhování iráckých uprchlíků z rekreačního střediska Okrouhlík

Plánované stěhování iráckých uprchlíků z rekreačního střediska Okrouhlík | Zdroj: ČTK

Informaci o zadržení potvrdil Radiožurnálu Tomáš Husták, majitel autobusové firmy, jejíž řidič uprchlíky z Česka odvážel: „Můžu potvrdit to, že autobus je na německé straně hranic a je teď v držení německých policistů.“

Podle něho byli zadrženi i řidiči autobusu. „Vypadá to, že německá policie zaeviduje irácké pasažéry, prolustruje, naloží zpátky do autobusu a vyšle do Čech,“ řekl Husták.

Vrácení autobusu zpátky do Česka očekává i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Jak řekla Radiožurnálu, skupinu uprchlíků by měli čeští policisté převzít pravděpodobně ještě dopoledne.

Iráčtí běženci byli původně ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy, azyl ale nakonec odmítli a požádali o vrácení pasů. To, že dorazili do Německa, potvrdil České televizi ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Ministr Chovanec tehdy také nastínil i další možný postup úřadu. „Uvidíme, co udělá Německo, jestli se rozhodne je na základě mezinárodních dohod vrátit do České republiky, kde bychom je převzali, umístili do detence a pravděpodobně pokusili navrátit tam, odkud přišli. Sekundárně by se rozběhlo nějaké správní řízení ve věci,“ popsal.

Podle Nadačního fondu Generace 21, který přesun migrantů organizoval, není jasné, proč skupina nechtěla v Česku zůstat.

Už ve čtvrtek požádala o návrat do vlasti osmičlenná irácká rodina. Odůvodnila to steskem po domově. Ministerstvo vnitra v této souvislosti v pátek pozastavilo přesídlování křesťanských uprchlíků z Iráku do České republiky. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD rozhodnutí podporuje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme