Skupina osmi iráckých křesťanů se vrací z Česka do Iráku

Osm iráckých křesťanů, kteří přijeli do Česka kvůli obavám o život v rodné zemi, se dnes vrací do Iráku. Ráno přijeli vlakem z Brna do Prahy, na ministerstvu vnitra si vyzvedli cestovní pasy a v 15 hodin odletěli pravidelnou linkou do Istanbulu. Křesťané patří do 90členné skupiny, jejíž přesídlení do České republiky zajišťovala a financovala Nadace Generace 21.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmičlenná rodina Iráčanů, která se vrací z Česka do vlasti

Osmičlenná rodina Iráčanů, která se vrací z Česka do vlasti | Zdroj: ČTK

„Jsme normální lidi, nespadli jsme z vesmíru. Už mi ty kamery a mikrofony vadí,“ říká matka dvou malých dětí a odchází s druhou ženou, která drží nemluvně zabalené ve žluté dece.

„Chtěli bychom být co nejdřív na letišti, ale musíme nejdřív naložit jejich zavazadla do mikrobusu, který nám zajistila Armáda spásy,“ popisuje Miroslav Makovička z Nadace Generace 21.

Z hlavního nádraží skupinu odvezl mikrobus na ministerstvo vnitra na Letné, kde všichni vrátili dočasné dokumenty a během několika minut získali své cestovní pasy.

Mikrobusem pak odjeli rovnou na letiště. Do Iráku se prý vracejí kvůli tomu, že těm nejstarším se stýská po vlasti a po rodině.

Program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka končí, rozhodla vláda

Číst článek

„Zůstává jich tady 56. Věříme, že je to definitivní. Ale pokud někoho z nich dosud vůbec nenapadlo, že by mohl odejít třeba do Německa, tak pokud si Německo těch 25 opravdu nechá, ta myšlenka se tady objevit může. Nevidíme jim do srdcí, do hlav.“

„Zatím to nikdo z nich neplánuje – všichni opakují, že tady chtějí zůstat, učí se pilně česky. Nic nenasvědčuje tomu, že by někdo další chtěl odcházet,“ vysvětluje ředitel nadace Jan Talafant, podle kterého iráčtí křesťané sledují média a vědí, že česká společnost není z uprchlíků nijak nadšená.

Generace 21 by chtěla v přesunu iráckých křesťanů do Česka pokračovat, v Iráku teď čekají dvě rodiny. Ale marně. Kvůli odjezdu 25členné skupiny do Německa česká vláda celý projekt zrušila.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme