Rakouský prezident Fischer přijel na návštěvu Česka, do Prahy přicestoval vlakem

Nezvykle vlakem přijel do Prahy rakouský prezident Heinz Fischer. Na zámku v Lánech bude jednat s prezidentem Milošem Zemanem, zítra se setká i s premiérem Sobotkou z ČSSD. Dvoudenní návštěva je poslední oficiální cestou 77letého rakouského politika do ciziny. V létě mu skončí druhé funkční období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský prezident Heinz Fischer přicestoval na návštěvu Česka vlakem

Rakouský prezident Heinz Fischer přicestoval na návštěvu Česka vlakem | Foto: Vojtěch Berger

Na pražském hlavním nádraží přestoupil Heinz Fischer společně s manželkou z běžného rychlíku z Vídně do zvláštního vlaku s historickým salonním vozem T. G. Masaryka a vyrazil směrem do Lán.

Na nádraží ve Stochově odhalil s prezidentem Milošem Zemanem pamětní desku připomínající schůzku československého a rakouského prezidenta na stejném místě v roce 1921 a podpis vůbec první smlouvy o spolupráci mezi oběma státy.

Fischer s sebou do Prahy přivezl i početnou podnikatelskou delegaci. Zítra společně se Zemanem otevřou česko-rakouské ekonomické fórum v Praze. Kromě ekonomiky se s českým prezidentem Zemanem chce bavit i o válce v Sýrii nebo o migrantech v Evropě.

V úterý se rakouský prezident setká také s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), navštíví rakouskou školu v Praze a společnost Reinwag/Komwag. Odpoledne pak z Prahy odjede opět vlakem.

Rakouský prezident Heinz Fischer přicestoval na návštěvu Česka vlakem | Foto: Vojtěch Berger

Vztahy mezi Vídní a Prahou

Vztahy mezi Českou a Rakouskou republikou poznamenávaly v posledních letech hlavně spory o jadernou energii, kterou Rakousko nevyužívá. Naposledy zazněla ostrá kritika z Rakouska kvůli prodloužení povolení pro jadernou elektrárnu Dukovany, Vídeň se kvůli tomu dokonce chce obrátit i na Evropskou komisi.

V poslední době přibyly i spory související s řešením uprchlické krize. Rakousko spolu s Německem původně požadovalo po nových členských zemích, jako je ČR, mnohem větší solidaritu při zvládání přílivu uprchlíků. Dokonce vyzývalo k odebrání evropských peněz těmto státům, pokud by běžence nepřijímaly

Situace se ale změnila. Vídeň je dnes stoupencem omezení pro uprchlíky, zavedla roční a denní kvóty na počet žadatelů o azyl a v mnohém se shoduje s postoji středoevropských zemí.

Velmi přátelské jsou i vztahy mezi oběma prezidenty, Milošem Zemanem a Heinzem Fischerem. Státníci se znají už z počátku 90. let, kdy byli čelnými představiteli sociálních demokracií ve svých zemích a současně předsedy dolních parlamentních komor.

Miloš Zeman jel do Vídně na vůbec svou druhou zahraniční cestu ve funkci a Heinz Fischer ho soukromě přijal ještě jako prezidentského kandidáta krátce před prezidentskými volbami.

Rakousko a Česko teď bude spojovat i jedno jméno ve vládě, což už v zahraničí vyvolalo určité zmatky. Novým rakouským ministrem vnitra bude totiž lidovec Wolfgang Sobotka. To zmátlo belgickou tiskovou agenturu Belga, která doprovodila svou zprávu z Rakouska o novém ministrovi fotografií českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Později ji pochopitelně stáhla.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme