Premiér Sobotka podpořil požadavek zdravotníků na růst platů v nemocnicích

Zástupci krizového štábu nemocnic a odborů seznámili předsedu vlády a ministra zdravotnictví se svými požadavky. Patří mezi ně hlavně víc peněz pro zdravotníky, aby se je podařilo v nemocnicích udržet a neodcházeli. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požadavek na rychlý růst platů podpořil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka v Interview Plus

Bohuslav Sobotka v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle Petra Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic by měly mzdy zdravotníků v nemocnicích vzrůst během tří let o 30 procent.

„Chceme dát naději všem, kteří pracují ve zdravotnictví. Navrhujeme, aby to základní poselství znělo, že během tří let se jim o jednu třetinu zvednou platy. To znamená, že třikrát po sobě by se přidávalo o 10 procent na platech a na mzdách,“ řekl Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér jednal se zdravotníky o situaci v resortu. Na závěry schůzky se Radiožurnál ptal Petra Fialy z Asociace českých a moravských nemocnic

S tím, že je nutné zdravotníkům v příštím roce přidat, souhlasí i premiér Sobotka. Od příštího roku by se podle něj mohly mzdy zvýšit o 10 procent, v koalici a ve vládě chce proto jednat i o navýšení plateb za státní pojištěnce.

„Ale současně bych chtěl, abychom jednali i o dlouhodobých krocích, které možná překročí i horizont tohoto volebního období. Byl bych rád, kdybychom vyslali nějaký signál dlouhodobé stability v oblasti zdravotnictví, protože to je asi to nejlepší, co můžeme udělat pro to, abychom udrželi sestry a lékaře,“ zdůraznil Sobotka.

Výdělky by podle premiéra měly stoupnout nejen ve státních nemocnicích, kde platí tarifní tabulky, ale i v nemocnicích krajských, kde se dosud ne vždy dařilo vládní rozhodnutí o zvýšení platů dodržet. Ty by se měly k navyšování zavázat podpisem memoranda mezi vládou a kraji.

Další jednání bude začátkem května

Fiala řekl, že je po schůzce s Bohuslavem Sobotkou a Svatoplukem Němečkem (oba ČSSD) opatrným optimistou. Potěšilo ho prý, že byl premiér o situaci v nemocnicích velmi dobře informovaný.

„Schůzka vedla k vyjasnění toho, co je v nemocnicích potřeba, a taky si pan premiér možná naléhavěji než dřív uvědomil, že situace je opravdu vážná. On ví, že z nemocnic utíká personál do jiných, lukrativnějších oborů, kde za méně práce dostanou více peněz, takže nám velmi pozorně naslouchal,“ poznamenal Fiala.

Znovu se krizový štáb s premiérem a ministrem zdravotnictví sejde začátkem května.

ČTK, ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme