Policie při návštěvě čínského prezidenta chybovala jen na FAMU, ukázalo šetření

Policejní prezident potvrdil jediné pochybení sboru při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Tomáš Tuhý zmínil postup policie na pražské FAMU, kde studenti vyvěsili tibetské vlajky. Dva policisté, kteří tam zasahovali, čelí kárnému řízení. Jiná provinění interní šetření neodhalilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a policejní prezident Tomáš Tuhý

Zleva první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a policejní prezident Tomáš Tuhý | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Velitel bezpečnostní akce, první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, vysvětloval, že policisté rozhodně nepracovali na politickou objednávku a nikomu nestranili.

„Tibetské vlajky jsme potkávali po dobu celého opatření de facto na každém kroku, na trasách v blízkosti míst, kde docházelo k oficiálním jednáním, a pakliže netvořily žádné bezpečnostní riziko, vůbec nám nevadily,“ prohlásil.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD doufá, že policie už takový postup jako na FAMU nikdy nezopakuje a je rád, že chybu s tibetskou vlajkou otevřeně přiznala. Napsal to na twitteru.

Uzavření Hradčanského náměstí? Běžný postup

Vedení policejního prezidia rozebíralo podrobně jednotlivé situace, které se prověřovaly. Třeba ohlášenou demonstraci proti čínské lidskoprávní politice na Hradčanském náměstí, kam ale lidé nemohli přijít. Prý šlo o běžný postup, který souvisel s bezpečností.

Policejní prezident Tomáš Tuhý navíc tvrdí, že svolavatel akce, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, sám změnil místo konání. S tím ale Bursík nesouhlasí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie prý dostatečně vysvětlila všechny incidenty z doby návštěvy čínského prezidenta v Česku. Poslanec KSČM a šéf podvýboru pro policii Zdeněk Ondráček s tím souhlasí, advokátka Hana Marvanová je proti

„Protože jsme se několik hodin předtím dozvěděli, že je Hradčanské náměstí uzavřeno, tak jsme ještě požádali o místo, kam bychom mohli tisícovku lidí shromáždit, ale to se nijak nevylučuje, čili já vůbec nevím, o čem pan policejní prezident hovoří,“ reagoval.

Tuhý zdůraznil, že při přípravě opatření museli policisté brát ohled také na to, že v Česku začal kvůli útokům v Belgii platit první stupeň ohrožení terorismem. Opatření na Hradčanském náměstí navíc byla podle něj srovnatelná třeba s návstěvou dalajlamy v roce 2003.

„Když se podíváme na bezpečnostní opatření v roce 2008 při návštěvě (bývalé americké, pozn. red.) ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, identické opatření probíhalo právě na Hradčanském náměstí. Stejně tak tomu bylo i při návštěvách prezidenta Spojených států amerických Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva (tehdejšího ruského prezidenta, pozn. red.),“ řekl policejní prezident.

Bezpečnostní opatření stála 16 milionů

Policie měla každý den v době návštěvy čínského prezidenta v akci tisíc lidí, celkové náklady tak vyšly na zhruba 16 milionů korun, což je srovnatelná částka s opatřeními v době, kdy byl v Česku třeba papež Benedikt XVI. Podle Tuhého byly v minulosti i nákladnější akce.

„Opatření v roce 2010 při návštěvě Baracka Obamy tehdy stála policii více jako 20 milionů korun. Když se podívám na opatření stejného prezidenta v roce 2009, i zde se pohybujeme v rozpočtu více jak 26 milionů korun,“ dodal.

Policie obdržela kvůli zásahům při návštěvě Si Ťin-pchinga 27 podnětů. Tři vyhodnotila jako stížnost, 24 podali nepřímí účastníci na základě mediálních informací.

Během návštěvy čínského prezidenta policie zadržela 23 lidí a řeší jeden trestný čin, a to krádež tibetské vlajky.

Policisté mimo jiné zadrželi i studenta Ondřeje. Ten tvrdí, že se měli zajímat spíše o skupinku Číňanů, která ho prý na Evropské ulici kvůli jeho tibetské vlajce napadla. „Začal jsem být bit vlajkami, vyvedl mě rychle policista a na základě toho mě zadrželi,“ popsal.

Jednotlivé situace dál prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Alžběta Havlová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme