Klienti kanceláře Reality 21 vysoudili část peněz zpět. Firma s nimi ale nekomunikuje

Podvedeným klientům kanceláře Reality 21 se podařilo vysoudit část peněz, které zmizely z advokátní úschovy. Kauza známá jako „velká realitní loupež“ se táhne od roku 2012. Teď má deset rodin v ruce pravomocný rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, podle něhož mají dostat přes 21 milionů korun. Firma, která jim peníze dluží, už ale v podstatě neexistuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemovitost v obci nedaleko Říčan u Prahy, o kterou jde v kauze známé jako „velká realitní loupež“

Nemovitost v obci nedaleko Říčan u Prahy, o kterou jde v kauze známé jako „velká realitní loupež“ | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Když ještě pár měsíců počkáme, budou to čtyři roky od okamžiku, kdy jsme měli mít vyplacenu kupní cenu za prodanou nemovitost. Do dnešního dne jsme nedostali ani korunu,“ říká podvedená klientka realitní kanceláře Dana Krudencová, která prodávala rodinný dům za Prahou v hodnotě zhruba 3,5 milionu korun.

Dodává, že zaplatili i daň z prodeje: „Toto postihlo nejen naši rodinu, ale vlastně všechny poškozené, kdy nám stát v tomto skandálním případě neprominul daň z převodu nemovitosti. Všichni jsme si museli vzít nové půjčky, abychom tuto daňovou povinnost splnili. V případě naší rodiny to bylo 110 tisíc plus spousta úroků a poplatků za opožděné podání a tak dále.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Klienti kanceláře Reality 21 vysoudili část peněz zpět, firma ale nekomunikuje. Právník poškozených proto zvažuje insolvenci nebo exekuci

Z rozsudku má prý nesmírnou radost. „Odpovědnost nese Reality 21, Century 21, protože to byl náš smluvní partner. Jsme strašně rádi, že soud teď uznal, že naše argumentace byla správná, že ta odpovědnost tam je,“ zdůrazňuje Dana Krudencová.

I přes pravomocný rozsudek ovšem peníze ještě nedostala. Společnost Reality 21 totiž nekomunikuje a její webové stránky nefungují. Podle obchodního rejstříku sídlí v centru Prahy, kde ale kanceláře nemá.

„Chodila jim sem pošta. Od roku 2014 už tady nejsou. Mají tady jen schránku,“ upozorňuje recepční v budově, kde má firma oficiální sídlo.

Nemovitost v obci nedaleko Říčan u Prahy, o kterou jde v kauze známé jako „velká realitní loupež“ | Foto: Veronika Hlaváčová

Právník poškozených rodin Michal Bielecki teď zvažuje insolvenci nebo exekuci. „Klienti sice vyhráli, společnost Reality 21 je ale v tuto chvíli nefunkční, převedena na nějakou udržovací společnost, bílého koně. Naši klienti se s tím nehodlají smířit a hodlají pokračovat ve vymáhání,“ upozorňuje.

„Teď zvažujeme, zda to bude cestou exekuce, abychom se dostali k nějakému zbývajícímu majetku, který v té společnosti zůstal, nebo se vrátíme zpátky k cestě insolvence, kde by se případně insolvenční správce mohl dostat k majetku, který ve společnosti ještě zbývá, případně z ní byl vyveden,“ přibližuje.

Bývalý právník prý zpronevěřil 65 milionů

Bývalým jednatelem společnosti Reality 21 je Petr Kouba. Odmítá, že by z firmy odešel kvůli jejím problémům. „My jsme tu společnost prodali. Našli jsme kupce, který si ji chtěl koupit a pokračovat dál. Té nabídky jsme využili,“ vysvětluje. „Rozhodli jsme se na základě mediálního tlaku a dalšího vývoje, že tu činnost ukončíme,“ dodává.

Kdo je jednatelem firmy v současnosti, prý netuší: „To já nepovím, já se o to od té doby vůbec nezajímám. Já ani nevím, kdo tam v tuto chvíli je, nebo není vlastník nebo jednatel.“

Před soudem stojí kvůli takzvané velké realitní loupeži bývalý advokát Miloš Vlasák, který podle obžaloby zpronevěřil asi 65 milionů korun. Hrozí mu až desetiletý trest vězení. Podle svědků bral Vlasák drogy a chodil do kasina.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme