Na sedmi místech Česka se protestovalo proti jadernému úložišti

Na sedmi místech Česka dnes lidé protestovali proti stavbě trvalého úložiště radioaktivních odpadů. To má v Česku vzniknout do roku 2065. Správa úložišť radioaktivních odpadů chce ze současných sedmi lokalit vybrat místo pro stavbu kolem roku 2025. Odpůrci se bojí třeba o bezpečnost nebo dopad na životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest proti průzkumům pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu v Pačejově na Klatovsku

Protest proti průzkumům pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu v Pačejově na Klatovsku | Zdroj: ČTK

Kvůli výběru vhodného místa pro jeho stavbu letos správa úložišť v sedmi lokalitách zahajuje první etapu průzkumných prací.

Obce a místní spolky, které s tím nesouhlasí, dnes pořádaly pochody, koncerty a další akce. Společný happening nazvaný Den proti úložišti zorganizovaly podruhé. Před rokem se akcí někde zúčastnily desítky a jinde i stovky lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednou z obcí, kde lidé protestují proti úložišti, je Lubenec na Lounsku. Důvody popsal starosta obce Jiří Chaloupecký

Jednou z obcí, kde se dnes odpůrci sešli, je i Lubenec na Lounsku, který leží na území lokality Čertovka na hranici Ústeckého a Plzeňského kraje. Podle starosty Jiřího Chaloupeckého se obyvatelé obce vyjádřili proti průzkumu i samotnému úložišti v referendu.

„Jednak jsou tady obavy z bezpečnosti a jednak jsou obavy z toho, že by se Lubenec stal na 20 let hornickým městem, což se občanům nelíbí. Všichni mají strach, že dojde ke zničení přírody,“ popisuje starosta důvody odporu.

Lidem v Lodhéřově na Jindřichohradecku v lokalitě Čihadlo vadí, že nikdo neví, jak bude odpad v budoucnu reagovat. Nikde v Evropě prý nic podobného není a neexistuje srovnatelná zkušenost. Bojí se také o zdroje pitné vody. Tvrdí, že stát se zástupci vytipovaných obcí nejedná na rovinu, nedbá o jejich názor a bojí se stejně jako jiní o krajinu a o budoucnost.

V Pačejově se proti úložišti běžela protestní 25kilometrová štafeta, která vedla po obvodu zkoumaného vytipovaného území. Zapojilo se do ní 150 běžců včetně starostů dotčených obcí a 20 cyklistů. Účastníci štafety se podobně občané Lodhéřova obávají devastace krajiny.

Starostové v Pačejově také přečetli společné prohlášení, že obce na Horažďovicku k dnešnímu dni odvolají své dva zástupce z poradní skupiny k úložišti. Je to 30členná skupina, ve které jsou lidé ze sedmi vytipovaných a zkoumaných lokalit, zástupci neziskových organizací, státu a odborníci.

Protest proti úložišti jaderného odpadu v Lodhéřově na Jindřichohradecku | Foto: Mária Pfeiferová

Podle Správy úložišť radioaktivních odpadů je to orgán, který může mluvit do výběru finální lokality, nicméně obce tvrdí, že skupina nemá žádné pravomoci, a proto v ní nechtějí být.

Starostové přečetli i otevřený dopis řediteli Správy úložišť radioaktivních odpadů Jiřímu Slovákovi a lidé mohli podepisovat petici. V Pačejově odmítají úložiště už 13 let.

Slovák ale ujišťuje, že občané strach mít nemusejí. Navíc podle něj úložiště zajistí práci dvěma až třem stovkám lidí.

„Manipulace, které potom s vyhořelým palivem na finální lokalitě budou prováděny, jsou obdobné těm, které probíhají v jaderných zařízeních a elektrárnách. Nejde tedy o nic, co by, pokud budou dodržena bezpečnostní pravidla a postupy, mohlo představovat zvýšené riziko, ani pro životní prostředí,“ tvrdí Slovák.

Státní pro stavbu úložiště dále zvažuje lokality Březový potok u Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku a také tři místa na Vysočině: Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví hora na Žďársku.

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

ČRo, Tomáš Bystrý, Mária Pfeiferová, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme