Oznamovatelé korupce by měli mít lepší ochranu. Návrhy přinášejí Babiš i Dienstbier

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce více chránit oznamovatele korupce. Ještě tento týden dá poslancům vlastní návrh zákona o takzvaném whistleblowingu. Má chránit lidi, kteří se odhodlají nahlásit korupci, proti šikaně nebo neoprávněné výpovědi. Také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD chce představit svůj návrh, tentokrát vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, zaměstnanec v kanceláři, dress code, společenské oblečení, vedro v kanceláři, klimatizace, větrák, ochlazení, kancelář (ilustrační foto)

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, zaměstnanec v kanceláři, dress code, společenské oblečení, vedro v kanceláři, klimatizace, větrák, ochlazení, kancelář (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou upozornit příslušné úřady na možné nekalé praktiky svých zaměstnavatelů, by měli mít větší právní ochranu než dosud.

Stane se tak, pokud legislativci schválí návrh, který dnes představili ministři financí a spravedlnosti Andrej Babiš a Robert Pelikán z hnutí ANO a podle něhož by takzvaným oznamovatelům mohlo státní zastupitelství přiznat status whistleblowera, což je termín běžně užívaný pro podobné případy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politici chtějí víc chránit lidi, kteří se rozhodnou oznámit korupci. Podrobnosti zjišťovala Lenka Jansová

„Člověk prostřednictvím takto zaručeného prostředí řekne: Mám tu takovéto zjištění, kdybych ho byl ochoten vlastním jménem potvrdit, dáte mi ochranu?“ popsal ministr Pelikán, jak by v praxi opatření fungovalo. Úřady by pak dotyčnému člověku dopředu řekly, zda mu ochranu udělí, nebo ne.

Návrh počítá i s případnou náhradou za nemajetkovou újmu whistleblowerů, a to až do sta tisíce korun.

„První výhodou, kterou by měl whistleblowerovi návrh zákona přinést, je faktické zakonzervování pracovněprávního vztahu,“ uvedl náměstek ministra financí a bývalý whistleblower Ondřej Závodský.

Tím by se podle něho mělo předejít odvetným krokům zaměstnavatele, protože whistlebower by byl pod ochranou státu, respektive úřadu práce.

„Zákon přináší i výhodu v podobě toho, že pokud by se zaměstnavateli nějakou právnickou kličkou podařilo zaměstnace zbavit, tak stát by mu měl - do doby, než vyřeší situaci například u soudu - zajistit nějakou mzdu, kterou by pak vymáhal na zaměstnavateli. Pamatuje až na 50násobek minimální mzdy,“ řekl Závodský.

Návrh předloží Babiš sněmovně

„Pokud bych to dával do normálního procesu, tak samozřejmě v rámci Legislativní rady vlády to bude velký problém,“ vysvětlil ministr financí Andrej Babiš, proč předloží tento návrh jako poslanec.

„A proto to chci dát přímo do sněmovny, aby se o tom diskutovalo a veřejnost viděla, jaké jsou na to názory jednotlivých stran,“ zdůraznil předseda hnutí ANO.

Také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD chce zlepšit ochranu takzvaných whistleblowerů.

„To je úprava příslušných zákonů, které upravují vztah pracovníků ke svému zaměstnavateli nebo v rámci státní služby ke státu jako zaměstnavateli. Kde by se jim zakázal jakýkoliv postih osoby, která v dobré víře učiní oznámení o protiprávním jednání, zejména korupčním,“ uvedl Dienstbier.

Dienstbierovo řešení však podle Andreje Babiše nepřináší oznamovatelům skutečnou ochranu, protože by se jí museli domáhat až u soudu. Neřeší prý také výpadek příjmu a nemajetkovou újmu. Naopak Dienstbierovi na Babišově návrhu zase vadí zapojení úřadu práce a takzvaný anonymizační informační systém. Ten by zajišťovalo Nejvyšší státní zastupitelství.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme