Pivovarníci lákají Čechy zpátky do hospod, odborníci na alkoholismus by pivo zdražili

Spotřeba čepovaného piva klesá, lidé raději popíjejí lahvové nebo z plastu. Ještě před pár lety vypili Češi šedesát procent vyrobeného piva v hospodách a zbytek doma. Dnes je to přesně obráceně. Pivovary chtějí tento trend zastavit a hledají různé způsoby, jak na to. Nabízí se ale otázka, proč by měli lidé chodit do hospod, když je Česko stejně první na světě ve spotřebě piva na hlavu. Nižší cena piva vadí i odborníkům na závislosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo, pípa, výčep, hospoda

Pivo, pípa, výčep, hospoda | Zdroj: Shutterstock

Cena piva v hospodách jistě neklesne, spíše naopak. A zřejmě kvůli tomu žádná vláda nepadne. Pivovary proto musejí hledat jiné cesty, jak do restaurací lidi nalákat.

„Vymysleli jsme projekt Dny českého piva. Chtěli bychom spotřebitelům přiblížit české pivovarnictví, českou tradici. To, že můžeme zapomenout na každodenní shon, sednout si s přáteli a posadit se u dobrého piva a jídla,“ popisuje ředitel Český svaz pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pivovary chtějí lidi nalákat do hospod na čepované pivo, odborníci na alkoholismus by rádi zavedli minimální cenu alkoholu

Pivovarníci chtějí „zachovat ducha unikátní české pivní kultury". I to je podle šéfa svazu pivovarů a sladoven důvod, proč udržovat vysokou spotřebu čepovaného piva. „Má to samozřejmě vliv na zaměstnanost i příjmy státního rozpočtu,“ tvrdí Balach.

Nižší spotřeba čepovaného piva ovšem trápí jen velké pivovarnické kolosy. Nezávislé minipivovary úbytek zákazníků nepociťují. Za prvé se podílí na výstavu piva v Česku pouhým jedním a půl procenta, za druhé jsou stále atraktivní novinkami.

„Pro minipivovary je zavedení nového druhu piva relativně jednoduché a nepřináší to nijak velké náklady, takže můžou pořád experimentovat,“ vysvětluje prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Minimální cena alkoholu

Nízká cena piva vadí odborníkům na alkoholismus. Prosazují stanovení minimální ceny alkoholu, která by část konzumentů odradila.

„Toto opatření by bylo velmi účinné k regulaci omezení spotřeby včetně intenzity. Současně by znamenalo snížení příjmů výrobců a distributorů alkoholických nápojů,“ řekl Českému rozhlasu vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík.

Podobný trend, kdy konzumenti kvůli nižší ceně přecházejí k pivu lahvovému a z plastu, evidují ostatní evropské země včetně třeba Německa. Tam poklesla spotřeba čepovaného piva oproti Česku dokonce dvojnásobně.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme