Ústavní soud se zastal otce žádajícího vrácení poplatku za přítomnost u porodu

Nemocnice nemůžou vybírat platbu za přítomnost otce nebo jiné osoby u porodu. Chtít můžou jen náhradu za nadstandardní služby a ty musí řádně vykázat, vyplývá z rozhodnutí Ústavního soudu. Vyhověl tak stížnosti muže, který v chomutovské nemocnici musel zaplatit 500 korun. Verdikt může být důležitý i pro další rodiče, kteří v některých nemocnicích stále za tyto služby platí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stres je rizikovým faktorem těhotenství.

Stres je rizikovým faktorem těhotenství. | Foto: Fotobanka stock.xchng

Poplatky už dvakrát řešily krajské soudy. V jednom případě soud uznal nárok rodičů, v druhém případě vyhověl nemocnici. Martin Franěk, kterému soudce nevyhověl, se proto obrátil na Ústavní soud.

Ten připomněl, že bezplatná přítomnost otce nebo jiného doprovodu matky u porodu vyplývá už ze zákona o zdravotnických službách. Nemocnice smí požadovat úhradu jen nadstandardních služeb, jako je třeba občerstvení, ale ne za roušky nebo třeba dezinfekci.

Na nadstandardní služby by nemocnice navíc měla s otcem nebo s jinou rodičce blízkou osobou uzavřít smlouvu, ze které má být jasné, co přesně za své peníze dostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advokát Martin Cypris a Místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák v Publicistice ČRo

Martin Franěk v roce 2011 v chomutovské nemocnici zaplatil za přítomnost u porodu 500 korun. Později podal žalobu na provozovatele nemocnice. Tomu Okresní soud v Ústí nad Labem uložil, aby muži vrátil 100 korun, což předtím nemocnice označila jako svůj přiměřený zisk. Zbývajících 400 korun měla být náhrada za jednorázový oblek, přezutí a instruktáž osoby doprovázející rodičku.

Ústecký soud rozhodl, že stokorunu musí nemocnice vrátit a zbytek si smí nechat. Vůbec ale přitom neřešil účelnost naúčtovaných nákladů, a tím podle Ústavního soudu porušil právo muže na spravedlivý proces. Advokát Martina Fraňka ale není s výrokem soudu úplně spokojen.

„Spokojený jsem pouze částečně, jelikož Ústavní soud pouze konstatoval, že došlo u mého klienta k narušení práva na spravedlivý proces, nikoliv k zásahu do práva na ochranu rodinného života,“ říká právník Martin Cypris.

Místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák pak s výrokem Ústavního soudu nesouhlasí vůbec.

„S přítomností otce u porodu nepočítá kalkulační list, to z čeho vychází ohodnocení například porodu. Přítomnost otce u porodu tudíž v žádném případě není hrazena z veřejných prostředků. Náklady jednotlivých zařízení na přítomnost otce u porodu jsou pak určitě rozdílné, protože i minutová režie zařízení je rozdílná,“ vysvětluje.

Poplatky za přítomnost otce u porodu by prý měly být individuální.

„Myslím si, že musí být individuální a myslím si, že rodička i její partner by o výši poplatku měli vědět dopředu, mohlo by to hrát roli o tom, jakou porodnici si vyberou,“ dodává Vladimír Dvořák.

Sjednocení postupu

Některé nemocnice zrušily poplatky za otce u porodu už před 4 lety, kdy začal platit zákon o zdravotních službách. Ten dává dítěti i pacientovi, respektive rodičce, právo na doprovod při poskytování péče. Zhruba dvě desítky nemocnic ale dál vybírají i několik set korun za to, že na porodní sál pustí další osobu.

Podle Ústavního soudu by měli zákonodárci tento postup co nejdříve sjednotit. V zahraničí se žádný poplatek neplatí, Česká republika a Slovensko jsou v rámci Evropy výjimkou.

Vlasta Gajdošíková, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme