Pracovní víza pro Ukrajince v Česku bude ve Lvově vyřizovat pět nových lidí

Ministerstvo zahraničí posílí kancelář v ukrajinském Lvově o pět pracovníků k vyřizování pracovních víz. Diplomacie tak chce podle ministra Lubomíra Zaorálka vyhovět požadavkům zaměstnavatelů, kteří volají po jednodušším procesu získávání pracovních sil ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Je tady obrovský tlak ze strany podnikatelů z celé České republiky, kteří si stěžují na to, že jim často kolabují výrobní programy, protože nejsou schopni sehnat dostatek pracovní síly,“ vysvětluje Zaorálek.

Podle analýzy Asociace exportérů chybí českému průmyslu minimálně 70 tisíc dělníků a tisíce vysokoškolsky vzdělaných strojařů, elektrotechniků, chemiků či textilních expertů. Český průmysl je tak na hranici svých možností, a to přesto, že nezaměstnanost je v Česku na nejnižší úrovni v rámci Evropské unie.

Nedostatek zaměstnanců se prý nejhůře dotýká malých a středních firem. Podle předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka to sice pět míst „nevytrhne“, ale krok rezortu vítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kancelář ministerstva zahraničí v ukrajinském Lvově bude mít pět nových pracovníků k vyřizování pracovních víz. Více Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR

„Nejde jenom o těch 70 tisíc pracovních míst poptávaných v oblasti exportu, ale celkem dnes poptáváme nějakých 115, 120 tisíc pracovních míst. V zásadě už dnes hovoříme o všech profesích, čili to není jenom o vysoce profesně zdatných, jako jsou vysokoškoláci, technici a podobně, dnes chybí zaměstnanci i v základních pracovních funkcích,“ říká.

Exportéři proto vládě v dubnu navrhli několik řešení pro rychlejší nábor ze zemí, jako je právě Ukrajina a také Vietnam, Bělorusko či Rusko.

Podle Hospodářské komory ale posílení kanceláře ve Lvově problém nedostatku pracovníků se střední a nízkou kvalifikací v Česku nevyřeší.

„Tímto krokem se pouze zvýší příliv klientů pro ukrajinskou mafii, která zde v rámci VisaPointu působí. Zástupci mafie těchto příležitostí totiž okamžitě využívají,“ reagovala viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Problém podle ní je, že české firmy stále nemohou své potenciální zaměstnance poptávat na Ukrajině samy podle vlastních požadavků. Pouze takové opatření by podle ní mohlo radikální nedostatek pracovníků na českém trhu řešit.

Celkové náklady na zřízení pěti služebních míst ve Lvově jsou zhruba 15 milionů korun ročně.

Lucie Vopálenská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme