Spisovatel Jiří Stránský převezme Cenu Arnošta Lustiga, předá mu ji Sobotka

Dnes v pravé poledne převezme spisovatel Jiří Stránský Cenu Arnošta Lustiga. Ta je určená osobnostem, které se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig příkladně zasloužily o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou hlavně odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost. Od roku 2012 ji uděluje Česko-izraelská smíšená obchodní komora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Stránský.

Jiří Stránský. | Foto: Lukáš Žentel, Post Bellum

„Je to člověk, který celý svůj život pevně držel názor, a to i v době, kdy to pro něj velice nepříjemné a nebezpečné,“ zmiňuje jeden z důvodů, proč bude oceněn právě Stránský, předseda Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný uvedl důvody, pro které získá Jiří Stránský Cenu Arnošta Lustiga

Jiří Stránský byl v 50. letech obviněn ve vykonstruovaném procesu z velezrady, ve vězení strávil osm let. V 70. letech byl odsouzen znovu, a to za údajné rozkrádání majetku. Po revoluci se stal prezidentem českého PEN klubu, známý je například jeho televizní seriál Zdivočelá země, za který dostal v roce 2013 cenu Josefa Škvoreckého.

„Celé jeho dílo a všechny jeho postoje jsou určené k tomu, aby nám daly pochopit, jakým způsobem lidé mysleli, žili a pracovali. Dává do popředí lidi, kteří by normálně už upadli do zapomnění, a příběhy, které jsou zaváty časem,“ doplňuje Smutný.

Slavnostní ceremoniál se koná v rezidenci pražské primátorky a cenu Jiřímu Stránskému předá premiér Bohuslav Sobotka.

Historicky prvním laureátem Ceny Arnošta Lustiga za rok 2011 se stal pražský biskup římskokatolické církve Václav Malý. Druhou laureátkou se stala legendární česká hlasatelka Kamila Moučková. V roce 2014 získal cenu novinář Bedřich Utitz, loni filantrop a podnikatel Petr Sýkora.

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme