Babiš na konferenci ANO kritizoval prospěcháře i 'korupcí prolezlé evropské dotace'

Do hnutí ANO vstoupili podle Andreje Babiše i prospěcháři, kteří musejí odejít. Řekl to na ideové konferenci hnutí k podzimním krajským a senátním volbám. Krajské organizace by podle Babiše neměly podceňovat výběr nových členů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na ideové konferenci ke krajským a senátním volbám

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš na ideové konferenci ke krajským a senátním volbám | Zdroj: ČTK

„Znovu se to ukázalo teď, když krajské organizace schválily kandidátky do krajských voleb, tak v některých organizacích došlo k odchodu některých členů, protože se nedostali na vytoužené místo na kandidátce,“ řekl Babiš.

„Někteří naši členové dokonce odešli a založili si svoje vlastní politické formace. Vlastně je jejich odchod pro naše hnutí dobrou zprávou, protože jim šlo jen o vlastní prospěch a ne o realizaci naší vize a programu,“ uvedl předseda hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

ANO představilo lídry pro krajské volby. Jeden z nich, Ivo Vondrák, byl hostem ČRo Plus, komentář přidal politolog Stanislav Balík

Babiš připustil, že se hnutí nevěnovalo výběru lidí dostatečně. „Proto je jedním z našich nejdůležitějších úkolů před příštími parlamentními volbami očista našeho hnutí od těchto prospěchářů.“

Andrej Babiš by v případě krajských voleb považoval za úspěch, pokud by ANO získalo pět ze třinácti hejtmanů. Ambice v senátních volbách zatím komentovat nechtěl.

„V některých krajích je velká tradice korupce. Historicky si naši občané pamatují korupční aféry, které některými kraji otřásly. Ani ze stávajících hejtmanů nemají všichni čistý štít a to už vůbec nemluvím o jejich pověsti. Naším cílem je tohle všechno změnit. Nechceme v krajích žádné další cinknuté zakázky, podivné losovačky nebo korupcí prolezlé evropské dotace,“ prohlásil Babiš.

U detektivů vyšetřujících kauzy Čapí hnízdo i Nagyová se našly odposlechy

Číst článek

Své plány nastínila také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová, která bude kandidovat na hejtmanku Středočeského kraje.

„Předpokládám velmi silný tlak na ministerstvo dopravy, protože ve středních Čechách jsou všechny dálnice kolem dokola, takže potřebujeme urychlit budování dálnic. Kolony ze všech směrů jsou pro naše obyvatele nesnesitelné, protože hodně jich dojíždí za prací.“

„Velký problém vidím v nespravedlivém rozpočtovém určení daní, protože máme spoustu Pražáků, kteří mají trvalé bydliště v Praze a jejich daně se potom do těch malých obcí nedostávají,“ upřesnila Jermanová, co by patřilo mezi její priority v případě, že by se hejtmankou stala.

Ťok kritizoval pomalou přípravu staveb

Na konferenci vystoupili například i eurokomisařka Věra Jourová, místopředseda hnutí a primátor Brna Petr Vokřál, kandidát do Senátu a přednosta Institutu klinické a experimentální medicíny Julius Špičák i někteří ministři.

Šéf resortu obrany Martin Stropnický mimo jiné zdůraznil úlohu armády v integrovaném záchranném systému v krajích, na kterém se podílí s policií a záchranáři.

„V rámci kraje se také dají řešit majetkové otázky. To, co armáda nepotřebuje, se snažíme v maximální možné míře dát k dispozici,“ řekl Stropnický. Podle něj není v Česku místo, kde by vojáci místním lidem vadili, spíš právě naopak.

Ministr dopravy Dan Ťok vystoupil na ideové krajské konferenci hnutí ANO | Foto: ČTK

Ministr dopravy Dan Ťok zase mluvil o dopravní infrastruktuře. V Česku je podle něj nutné zrychlit přípravu výstavby dopravních staveb. Současné tempo výstavby je podle něj nepřijatelné.

„Není přece možné, že máme dneska pět stupňů přípravy staveb. Musíme nejdříve vyjednat s krajem zásady územního rozvoje, pak se dělá EIA, potom územní řízení, pak se dělá stavební řízení a během stavebního řízení se vykupují pozemky. A do každé této fáze může vstupovat veřejnost, napadat je správními nebo jinými námitkami,“ poznamenal Ťok.

V některých evropských zemích se podle něj posuzuje jen vliv stavby na životní prostředí a probíhá jedno stavební řízení, někde i bez účasti veřejnosti. Ťok také navrhl, aby úseky dálnic, které tvoří obchvaty měst a aglomerací, byly bez poplatku.

Za ANO jde do voleb přes 700 kandidátů

ANO chce dát do předvolební kampaně 60 milionů korun. Za klíčové programové oblasti pro krajské volby považuje i zdravotnictví, školství, sociální služby a bezpečnost.

Babišovo hnutí se letos účastní krajských voleb vůbec poprvé – v roce 2012 ještě nekandidovalo. Na listinách pro krajské volby má víc než 700 lidí. Šest krajských kandidátek povedou ženy, sedm muži.

O post hejtmanky se ucházejí i tři poslankyně – místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová ve Středočeském kraji, Radka Maxová v Jihočeském kraji a Margita Balaštíková ve Zlínském kraji.

ČRo, Jana Čermáková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme