Soud zamítl požadavek exministra Bárty na odškodnění od státu

Bývalý politik a ministr dopravy Vít Bárta nemá nárok na 23 milionů korun odškodného od státu. Zatím nepravomocně o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Bárta chtěl peníze za újmu, kterou mu mělo způsobit nezákonné trestní stíhání kvůli údajnému uplácení. Podle soudu ale uplatnil nárok pozdě a je promlčený.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bárta k jednání soud nepřišel, na snímku je jeho právní zástupce Tomáš Gřivna

Bárta k jednání soud nepřišel, na snímku je jeho právní zástupce Tomáš Gřivna | Zdroj: ČTK

Na uplynutí promlčecí lhůty upozornilo ministerstvo spravedlnosti. Soud proto hned na začátku jednání zamítl důkazy o poškození kariéry a osobního života ministra, které se chystal předložit Bártův advokát.

V rozsudku nakonec soud promeškání promlčecí doby pro uplatnění nároku potvrdil, Bártovi přiznal jen necelých 16 tisíc korun za obhajobu a úroky z prodlení.

„Mám za to, že promlčecí doba běžela od právní moci zprošťujícího rozsudku, tedy žádost o odškodnění měla být uplatněna do šesti měsíců,“ uvedla soudkyně Marta Weissová.

Advokát Tomáš Gřivna s tím ale nesouhlasí. Podle něj nebylo možné šestiměsíční promlčecí lhůtu dodržet, protože proti Bártovi pokračovalo trestní řízení i po pravomocném zprošťujícím rozsudku, kdy státní zástupce podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Zásah do osobnostních práv neustále trval, čili se nemajetková újma prohlubovala,“ zdůraznil Tomáš Gřivna.

„A také nebylo tím pádem ani možno objektivně vyjádřit dříve, než Nejvyšší soud rozhodl, protože až tím okamžikem přestal zásah do osobnostních práv žalobce.“

Proti dnešnímu verdiktu se Bárta podle Gřivny odvolá. Lhůtu na podání odvolání si ponechalo i ministerstvo spravedlnosti.

Vít Bárta byl zproštěn obvinění z korupce po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavovi Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil.

Bárta, který v souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Soudy nakonec rozhodly, že spolustraníky neuplácel.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme