Samková na semináři ve sněmovně přirovnala islám k nacismu. Několik hostů odešlo

V Poslanecké sněmovně dnes probíhala debata o islámu. Diskusní fórum s názvem ‘Máme se bát islámu?‘ pořádal pod záštitou sněmovního výboru pro evropské záležitosti poslanec Zdeněk Soukup (ANO). Zpočátku klidnou debatu odborníků rozvířilo vystoupení advokátky Kláry Samkové. Ta islám přirovnala k nacismu a komunismu. Několik poslanců i zástupců ambasád, mezi nimi i turecký velvyslanec, po jejích slovech odešlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Samková

Klára Samková | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Islám je totalitní ideologie, která se skrývá za náboženství a zneužívá právní ochrany euroamerického právního systému, který je založen mimo jiné také na svobodě vyznání. Je to ideologie totalitní, protilidská, proticivilizační, stejného charakteru jako je nacismus, fašismus a komunismus,“ prohlásila Klára Samková.

Několik hostů po slovech Samkové odešlo ze sálu, kde se diskusní fórum konalo. Byli to hlavně zástupci ambasád muslimských zemí, například Turecka, Egypta nebo Saúdské Arábie. Odešla i poslankyně T0P 09 a Starostů Nina Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Debatu na semináři o islámu v Poslanecké sněmově rozvířila advokátka Klára Samková. Natáčela tam Jana Čermáková

„Jakou civilizaci reprezentuje ona? Snad by měla reprezentovat, alespoň to předstírá, civilizaci, která je založená na ochraně a úmluvě lidských práv a svobod. A postavit náboženství, což je struktura, která není ani právní ani státní ani ekonomická na roveň zločinu! Pro mě je tohle za hranou,“ uvedla.

„Jakou teda my reprezentujeme civilizaci, když jsme ochotni tímto způsobem mluvit. To ruší potom všechny diskuse,“ zlobila se Nováková.

Většina debaty se ale vedla v obecnější rovině. Třeba podle orientalisty Petra Pelikána jsou určité obavy na místě, hlavně v souvislosti s migrační krizí.

„Vzhledem k tomu že to chování není úplně kompatibilní s tím, na co je zvyklá Evropa, tak nějaká míra obav je na místě. Čímž nechci podněcovat k náboženské nenávisti, prostě jenom poukázat na objektivně existující jevy,“ vysvětlil.

Na otázku, jestli je třeba bát se islámu, odpovídal i předseda Ústředí muslimských obcí v Česku Muníb Alravi. Podle něj není nutné obávat se islámu jako takového, ale jen některých muslimů.

„Nebát se islámu, ale bát se muslimů, takže hodnotit objektivně muslimy podle islámu nikoliv islám podle některých muslimů. Jinak by se nikdo na zemi nemohl přiřadit k ničemu, protože vždy se na světě najde někdo, kdo poškozuje ideologii, zneužívá ji nebo ji zastíní jiným stínem, než by každý z nás chtěl,“ zdůraznil Alravi.

Účastníci semináře se shodli na tom, že cizinci musí dodržovat zákony té země, ve které zrovna pobývají. Podle poslance hnutí ANO Zdeňka Soukupa, který fórum organizoval, přesto přichází do Evropy mnoho lidí, kteří se ještě budou radikalizovat.

„Pakliže máme zamezit určité radikalizaci a podobně, měly by se tím zabývat i oficiální politické kruhy. Sám jsem řekl, že jsem trochu skeptický v odpovědi na otázku, zda evropská civilizace s muslimskou, islámskou je kompatibilní,“ přiznal.

Debata o islámu trvala čtyři hodiny. Soukup se podle svých slov nebrání tomu ji někdy v budoucnu zopakovat.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme