Chronických nemocí v Česku přibývá. Většinou kvůli nezdravému životnímu stylu

Stále víc Čechů trpí chronickými nemocemi. Největší nárůst je pacientů s cukrovkou, ale i se srdečními a cévními chorobami. Ukazují to dlouhodobé zdravotnické statistiky. Přitom u 80 procent nemocných by se problémy vůbec nemusely objevit, kdyby lidé dodržovali zdravější životní styl. Upozorňují na to lékaři, kteří se v Praze sešli na mezinárodním zdravotnickém kongresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V IKEMu testují nový způsob léčby cukrovky druhého typu.

V IKEMu testují nový způsob léčby cukrovky druhého typu. | Foto: Fotobanka Pixabay

Nezdravé jídlo - zejména přemíra cukru - a nedostatečný pohyb jsou podle internisty Pavla Hroboně hlavní příčiny, proč chronicky nemocných Čechů přibývá.

„Obezity stoupají, kouření bohužel neklesá. Rizikové faktory jsou přítomny silněji než v zemích západní Evropy," popisuje Hroboň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chronických nemocí v Česku přibývá. Na důvody se Radiožurnál ptal internisty Pavla Hroboně

Rostoucí počet pacientů zatěžuje i státní kasu. Léčba asi 900 tisíc pacientů s cukrovkou přijde podle odhadů Diabetické asociace ročně až na 25 miliard korun. Vysoké náklady ale mají i v zahraničí. Ve Velké Británii pomohly supermarkety.

„Zvýšením marže na cukr se snaží vnést motivaci, aby se snížila nemocnost,“ vysvětlila princip Pavla Kiovská z Oborové zdravotní pojišťovny.

České ministerstvo zdravotnictví zatím plánuje podpořit pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických pacientů. Dostat by mohly až stamiliony korun navíc.

Podle posledních čísel Ústavu zdravotnických informací a statistiky z roku 2013 v Česku trpělo cukrovkou bezmála 900 tisíc lidí.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme