Babiš je po protikuřáckém zákonu 'otrávený' z dění v koalici, nevyloučil její konec

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je po dnešním hlasování Poslanecké sněmovny o protikuřáckém zákonu "otrávený" z dění ve vládní koalici. Novinářům v Bruselu řekl, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) lže, když tvrdí, že to byli poslanci Babišova ANO, kdo zabránil přijetí vládního návrhu zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Já už jsem z toho otrávený, a pokud to takhle půjde dál, tak já myslím, že ta koalice asi dlouho nevydrží," prohlásil vicepremiér.

Připomněl, že v pondělí čekají vládu jednání o rozpočtu, kde také mezi stranami panují velké rozpory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru s novináři v Bruselu, mezi kterými byl i zpravodaj ČRo, nevyloučil možný rozpad koalice

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD hnutí ANO opakovaně porušuje fungování koalice. Spor se vyhrotil poté, co sněmovna zamítla vládní návrh takzvaného protikuřáckého zákona. Přispěly k tomu právě poslanci ANO. Podle premiéra Sobotky nahráli tabákové lobby a poškodili zájem občanů.

To však Babiš odmítá: „Pan premiér lže, není to pravda. Ten zákon, který předložil pan Němeček, byl změněn. A on je to klasický scénář těchto tradičních politických stran, které se navenek tváří, jak bojují za něco. A potom jsou zlobované buď pojišťovnami, nebo si vzpomeňme, jak hlasovaly za hazard – že hlasovaly proti návrhu ministerstva financí.“

Vicepremiér, který si podle svých slov přeje, aby se v českých restauracích nekouřilo, upozornil na to, že vládní návrh byl změněn návrhem opozičního poslance za ODS Marka Bendy.

„Za ten hlasovalo 39 poslanců ČSSD. Takže pan premiér neříká pravdu. Je to klasický podraz ČSSD, KDU-ČSL na naše hnutí, které jim stále nepasuje do krámu," uvedl Andrej Babiš.

ANO potopilo protikuřácký zákon, ČSSD i lidovci mluví o porušení koaliční smlouvy

Číst článek

Pro Bendův pozměňovací návrh hlasovalo také osm poslanců ANO, včetně šéfa klubu Jaroslava Faltýnka. Babiš s ním o věci hovořil a podle něj Faltýnek mínil, že by bylo lepší, aby prošel alespoň takto pozměněný zákon.

„Já s nimi promluvím. V klubu byly různé názory, my nehlasujeme jako stádo. Samozřejmě to nebyl koaliční návrh. Hlasovalo se za návrh, který byl změněn opozičním poslancem," dodal Babiš.

Podle něho je prý také potřeba se ptát ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), proč pozměňovací návrh vnímal neutrálně.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme