Soudci, který psal články o muslimech a uprchlících, navrhuje jeho šéf snížení platu

Soudce Miloš Zbránek z liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem nepotvrdil autorství tří satirických článků. Podle jeho nadřízeného v nich zesměšňoval náboženské, rasové nebo sexuální menšiny. Kárný senát jednání odročil, verdikt vynese do dvou týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudce Miloš Zbránek stanul před kárným senátem Nejvyššího správního soudu

Soudce Miloš Zbránek stanul před kárným senátem Nejvyššího správního soudu | Zdroj: ČTK

Podle předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla články soudce Miloše Zbránka snižují důvěryhodnost justice.

Loni v srpnu Dörfl udělil Zbránkovi za jejich psaní výtku, teď ho chce potrestat snížením platu na tři měsíce o 15 procent. Texty kritizoval také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Zbránek se dnes před kárným senátem Nejvyššího správního soudu hájil tím, že na svých článcích publikovaných na internetu nevidí nic urážlivého a že se pod ně nepodepisoval jako soudce. Psal prý pouze satiru nebo opisoval skutečné události, jakékoliv provinění proto odmítá.

Miloš Zbránek (vlevo) a předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl | Foto: ČTK

Dörfl už dříve vyzýval Zbránka k umírněnosti. Když publikační činnost pokračovala, podal kárnou žalobu. Týká se článků "Zpráva o putování do Němec", "Zpráva evropského komisaře o stavu lidských práv v Musulmanské Lhotě" a "Dopis dezorientovaného běžence", které vyšly na webech Pravý prostor a D-Fens.

Jako autor je u nich uveden Zbránek, aniž by byla specifikována jeho profese. Sám Zbránek dnes připustil autorství některých starších článků na internetu, nikoliv však těch, které dnes řešil kárný senát.

ČRo, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme