Němeček má znovu předložit protikuřácký zákon, od ANO chce nejdříve záruku

Protikuřácký zákon by mohli poslanci v tomto volebním období řešit znovu. Přeje si to alespoň premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, a tak bude prosazovat jeho nové předložení. Podle Sobotky není možné ustupovat tabákové lobby. Neschválení zákona včera vyvolalo ostrý spor uvnitř vládní koalice, sociální demokracie a hnutí ANO se navzájem obviňují z podrazů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček, Koalice soukromých lékařů

Svatopluk Němeček, Koalice soukromých lékařů | Foto: Filip Jandourek

Premiér Sobotka prohlásil, že by ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD měl normu předložit do sněmovny co nejdříve.

Technicky je to tedy možné stihnout prakticky ihned, Němeček ale chce mít nejdříve jistotu, že zákon skutečně projde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protikuřácký zákon by mohli poslanci v tomto volebním období řešit znovu. Podrobnosti zjišťoval Mikuláš Klang

„Základní podmínkou pro to, abychom se o cokoliv snažili, musí být závazek hnutí ANO, že tentokráte do toho nehodí vidle a že nebudeme tu práci dělat zbytečně. V případě, že takovýto závazek budeme mít, tak se můžeme bavit o formě a způsobu, jakým do toho eventuálně půjdeme znovu,“ řekl.

Na zítra ráno kvůli sporu ve vládě svolal premiér schůzku vedení vládních stran - takzvanou koaliční radu. Na jednání ale budou chybět šéf ANO Andrej Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ani jeden z nich nezrušil svůj dřív naplánovaný program.

Pozměňovací návrhy

Hnutí ANO se včera nelíbilo, že prošel jeden z pozměňovacích návrhů, který umožňoval v restauracích vytvořit oddělené kuřárny. Chce proto teď protlačit vlastní návrh. U něj je ale prakticky jisté, že narazí právě u ČSSD.

Poslanci včera museli hlasovat o více než dvou stovkách pozměňovacích návrhů. Nejaktivnější byl v tomto směru komunistický poslanec Václav Snopek, který jich podal přes 80.

Nejdiskutovanější z nich byl návrh, aby ve školách bylo možné prodávat alkohol. Snopek argumentoval tím, že plošný zákaz by znamenal likvidaci hotelových škol nebo těch škol, které připravují budoucí vinaře a zaměstnance pivovarů.

Taková změna včera sice nakonec neprošla, ale gastronomické školy měly dostat výjimku. Kromě Snopkových návrhů se ale objevily i další návrhy, které vyvolaly mezi poslanci smíšené reakce, třeba zákaz kouření ve společných prostorách domů nebo v autech, ve kterých cestují děti.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

ČRo, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme