Skončilo jednání v případu rodiny Michalákových. Soud rozhodne za 4 týdny

Norský soud po třech dnech dokončil líčení v případu odvolání Evy Michalákové. Ta protestuje proti tomu, že jí norské úřady už loni zbavily rodičovských práv k oběma dětem. Jejího mladšího syna by navíc měli adoptovat pěstouni. Soud má nyní 4 týdny na rozhodnutí, kromě soudkyně posoudí případ ještě dva přísedící, jeden z místních obyvatel a psycholog.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Podle českého právníka Evy Michalákové Pavla Hasenkopfa jsou čtyři možnosti, jak by mohl soud dopadnout. První je, že soud potvrdí dřívější rozhodnutí norských úřadů, které Evu Michalákovou zbavuje rodičovských práv. Mladší syn by podle nich měl být adoptován současnými pěstouny.

Další možností je, že vše zůstane v podstatě stejně. Zamítne se návrh na zbavení rodičovských práv a děti zůstanou u pěstounů s návštěvami, jako doteď. Právník Pavel Hasenkopf řekl, že proti oběma těmto možnostem by se dál odvolávali.

Podle něj by bylo nejlepší, kdyby soud nechal děti u pěstounů, ale rozšířil možnost návštěv.

„Tak, aby v podstatě děti a jejich matka dostali možnost nalézt k sobě zpátky cestu. Na základě toho, jak by se vztah mezi matkou a dětmi vyvíjel, bychom se tu mohli sejít zase za rok. Soud by pak tuto otázku mohl znovu posoudit.

Poslední možností, jaký by mohl být verdikt, je podle právníka okamžité navrácení dětí do péče Evy Michalákové.

Výslechy a stížnosti

Zástupci norských úřadů líčení nekomentují, váže je povinnost mlčenlivosti kvůli ochraně nezletilých. Obhájci Evy Michalákové si stěžují, že jejich svědci dostali slovo až dnes.

Soud vyslýchal zhruba 20 lidí, mezi nimi pěstouny synů a policistku, která děti kdysi vyslýchala. Mluvil také zástupce norské sociální služby i rodiče obou dětí. Před soudem vypovídal i jejich dědeček Jiří Pavelka.

„Otázky na mě měli. Předložil jsem předměty doličné. Měl jsem to předložit předsedkyni senátu, upozornila mě, že to musím předložit prostřednictvím advokátky. Takže tyto záležitosti má teď v rukou norská advokátka mé dcery,“ říká Pavelka.

Dodal ještě, že o jím předložených důkazech se sice mluvilo, ale soud je zatím neviděl.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme