Obžaloba je krajně nelogická, odmítla Nečasová obvinění v kauze BIS

Jana Nečasová, dříve Nagyová dnes u soudu odmítla vinu v kauze údajného úniku informaci z Bezpečnostní informační služby (BIS). Bývalá šéfka vládního kabinetu vypověděla, že o zprávě tajné služby z roku 2012 nevěděla, a tak ji nemohla ani vyzradit. Vinu popřeli všichni čtyři obžalovaní včetně lobbisty Ivo Rittiga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Podle obžaloby Jana Nečasová tajné informace vyzradila, aby varovala lobbistu Ivo Rittiga a lidi v jeho okolí.

„Mohli učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu, a ztížit tak BIS získávání informací o činnostech, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy České republiky, popřípadě týkající se organizovaného zločinu. Dále mohlo dojít k ohrožení osob jednajících ve prospěch BIS, což v konečném důsledku mohlo ohrozit bezpečnostní operace nebo činnost BIS,“ říká státní zástupce Martin Brzobohatý.

Bývalá vrchní ředitelka vládního kabinetu Nečasová vypovídala před pražským městským soudem asi deset minut s poznámkami v ruce. Obžalobu označila za nepravdivou a řekla, že se nic takového nestalo.

„Na úřadu vlády jsem se s žádnými informacemi z utajovaných materiálů neseznámila. Nikdy jsem je také tudíž nemohla nikomu říci. Obžaloba sama uvádí, že se ke mně tato informace měla dostat dosud nezjištěným způsobem. Obžaloba neuvádí, co bylo jejím obsahem a jak jsem ji měla předat magistru Davidu Michalovi,“ prohlásila s tím, že konstrukce obžaloby je prý krajně nelogická:

Expremiér Petr Nečas (vlevo) s manželkou Janou, třetí zprava stojí lobbista Ivo Rittig | Foto: ČTK

„Měla jsem v té době již osmým rokem partnerský vztah s tehdejším premiérem Petrem Nečasem. Nikdy bych svého životního partnera neohrozila tím, že bych na něm vyzvídala nějaké utajené informace a někomu je dál předávala. Je přeci zřejmé z médií i obžaloby, že premiér a pan Rittig stáli názorově proti sobě, a nevím, proč bych se měla postavit na stranu pana Rittiga.“

Jana Nečasová odmítla, aby se jí ptali na otázky státní zástupci a pak požádala soud, aby dál jednal v její nepřítomnosti.

Vinu popřel ve výpovědi také lobbista Ivo Rittig i další dva obžalovaní - lobbistův právník David Michal a advokát Tomáš Jindra. Podle Rittiga je obžaloba absurdní. Tvrdí, že se k němu žádné informace BIS nedostaly a že to se svým „honem“ na něj už Vrchní státní zastupitelství v Olomouci přehání.

Hlavní líčení u Městského soudu v Praze je zatím naplánované na tři dny. Svědkem má být i bývalý premiér Petr Nečas, manžel Jany Nečasové.

Nejvyšší trest ze čtveřice obžalovaných hrozí bývalé šéfce Nečasova kabinetu. Za trestný čin ohrožení utajované informace může jít do vězení na dva roky až osm let.

Soud: Odposlechy jsou legální

Zhruba hodinu po poledni začaly jednací síní znít odposlechy. Státní zástupci stejně jako obžalovaní a jejich právníci dostali sluchátka, aby rozhovoru z pražského hotelu lépe rozuměli, v pozadí totiž byla puštěna televize.

Na schůzce byl v roce 2012 podle obžaloby lobbista Ivo Rittig, druhý obžalovaný David Michal a třetí obžalovaný Tomáš Jindra, který před čtyřmi roky pracoval jako poradce ministra zemědělství. Údajně všichni mluvili o tajných informacích BIS, které prý získali od obžalované Jany Nečasové.

Nečasová, Rittig a další obžalovaní namítají, že pořízené odposlechy jsou nelegální, což předseda senátu pražského městského soudu odmítl.

Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého musí o nařízení odposlechu vždy rozhodnout okresní soud v místě spáchání trestného činu, nemůže podle soudce platit zpětně.

Odposlechy jsou stěžejním důkazem obžaloby. O jejich povolení rozhodoval místně nepříslušný soud - Okresní soud v Ostravě, údajný trestný čin se ale stal v Praze.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme