Eva Syková rezignovala na členství ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace

Vědkyně a senátorka za ČSSD Eva Syková skončila ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace. Na funkci místopředsedkyně rezignovala. Podle České televize museli pacienti platit jejímu týmu za účast v klinické studii, která se zabývala léčbou choroby ALS pomocí kmenových buněk. Účast ve studii je ale podle zákona bezplatná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prof., Eva Syková.jpg

prof., Eva Syková.jpg | Foto: Pavla Králová

Eva Syková podle svých slov předala předsedovi vládní rady, vicepremiéru Pavlu Bělobrádkovi z KDU-ČSL vysvětlující dokumenty k této kauze.

„Hovořili jsme spolu po telefonu, on mě nijak netlačil k žádnému odstupování a já jsem se rozhodla sama,“ řekla vědkyně Radiožurnálu.

To, že by pacienti za účast ve studii museli platit, Eva Syková i ostatní vědci odmítají. Šlo prý jen o sponzorské dary, aby projekt mohl dál pokračovat. Peníze od pražské Nemocnice Motol a firmy Bioinova totiž nestačily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s profesorkou Evou Sykovou, senátorkou za ČSSD a bývalou místopředsedkyní Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace o tom, jestli jednala se svým týmem neeticky. Moderuje Karolína Koubová.

„Proto jsme tedy sbírali dary, abychom ten klinický výzkum mohli podpořit. Protože na něj odnikud nebyly peníze – ani z Motola, ani z firmy,“ uvedla dnes Syková. Experimentální léčba podle ní prodloužila život o několik měsíců víc než dvěma třetinám z 26 pacientů.

„Nikdy jsme je sami nekontaktovali, ale oni nás opakovaně žádali o to, aby mohli přispět, aby se mohly pro ně ty buňky vyrobit,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze mluvila Jolana Těšinová, přednostka Ústavu veřejného zdraví a medicínského práva 1. lékařské fakulty UK

Podle Sykové chce motolská nemocnice zahájit další kolo klinické studie. Zájem prý projevila i další zařízení.

Syková také řekla, že uvažuje i o odstoupení z funkce ředitelky Ústavu pro experimentální medicínu. Z místa ji už včera odvolal předseda Akademie věd Jiří Drahoš, jeho rozhodnutí musí ale potvrdit rada ústavu.

Celou kauzou je šokovaná Jolana Těšinová, přednostka Ústavu veřejného zdraví a medicínského práva 1. lékařské fakulty UK.

„Musím říct, že informace, které zatím byly zveřejněny, a vůbec celá kauza mě doslova šokuje. Šokuje mě svým rozměrem, šokuje mě svou neetičností i protiprávností, pokud si připustím tu myšlenku, že informace, které zazněly v reportáži (České televize), by se prokázaly,“ řekla Těšinová ve vysílání Českého rozhlasu.

„Náš právní řád, i konktrétně v té medicínsko-právní oblasti, má řadu ustanovení, která mohou připouštět různá právní výklad. Ale pokud se jedná o vědecký výzkum, tak není sporu o tom, že pacienti se na úhradě v této fázi – nemůžu říct ani léčby, protože o léčbu se ještě nejedná – podílet nemohou,“ zdůraznila.

David Černý, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme