Prioritou českých ministerstev má být podle Sobotky čerpání dotací z EU

Rychlé čerpání peněz z fondů Evropské unie bude podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD prioritou všech ministrů. Sobotka to řekl po jednání Rady pro evropské strukturální a investiční fondy. V programovém období pro roky 2014 až 2020 je podle premiéra k dispozici zhruba 650 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Cílem je, abychom skutečně už reálně v letošním roce zahájili čerpání v řádech miliard korun, aby se už letos reálně čerpání evropských fondů rozběhlo, protože rok 2015 byl z tohoto hlediska nevyužit,“ uvedl Sobotka.

Podle opoziční TOP 09 ale může být čerpání v příštích letech ohrožené problémy s procesy EIA, tedy posuzováním vlivu staveb na životní prostředí. U několika desítek chystaných staveb musí totiž Česko celý proces zopakovat. Žádá to Evropská unie, protože některé hotové posudky jsou zastaralé.

Pro několik klíčových dopravních staveb chystá česká vláda výjimku, což kritizuje předseda poslanců TOP 09 a Starostů František Laudát.

„Česká vláda hledá cesty, jak obejít evropskou legislativu, dokonce i českou platnou legislativu, co se týká posuzování vlivu na životní prostředí. My je před tím varujeme a já se obávám, že si může vláda i zahrávat s případným pozastavením všech takzvaně tvrdých operačních programů,“ řekl Laudát.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme